Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

38. В чому полягає професійний добір працюючих?

Проф добір — одна з найважливіших складових комплексу профілактичних заходів щодо забезпечення безпеки праці, який включає також контроль за проектуванням нових технологій та вир устаткування, застосування рац режимів праці й відпочинку і засобів інд захисту, ефективне медичне обслуговування, зниження можливих ек втрат у зв’язку з травматизмом та профзахворюваністю. Значення цих заходів тепер зростає у зв’язку з впровадженням соц страхування від нещасних випадків і профзахворювань. Основу психофізіологічного професійного добору становить забезпечення адекватності вимог, які висувають фактори умов праці, психофізіологічним можливостям людини. Створення системи проф добору для широкого впровадження на промислових підприємствах має передбачати вирішення найважливіших завдань у межах як усієї країни, так і окремого п-ва. Основними напрямами професійного добору є: - підвищення успішності професійної діяльності; - профілактика травматизму;

- профілактика профзахворювань. Система проф добору працівників у межах п-ва передбачає визначення контингентів, які підлягають профдобору; обґрунтування виробу методів і критеріїв профдобору; організацію кабінетів профдобору.

39. Розкрити змість поняття «охорона праці»

Охорона праці за своєю сутністю є турбтою про людину у процесі використання її праці і розглядається як охорона працездатності людини. З іншого боку, відносини щодо ОП — невід'ємна складова організації процесу праці, що створює умови для стабільної та успішної трудової діяльності громадян. Основним завданням ОП є гуманізація праці, під якою розуміють профілактику перевтоми, проф захворювань, запобігання вир травматизму, підвищення змістовності праці, створювання умов для всебічного розвитку особистості. Завданнями ОП є : ―знаходження опт співвідношень між різними фак-торами вир серед; ―впровадження норм гранично допустимих рівнів вир-х факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпеки праці; ―розробка та планування заходів щодо поліпшення умов праці; ―забезпечення безпеки виконання робіт працівниками; ―впровадження технічних засобів і заходів щодо боротьби з травматизмом і профзахворюваннями;

―розробка методів оцінки соц та ек ефективності заходів з удосконалення умов і ОП.

40. У чому полягає соціальне-економічне значення охорони праці?

Соціальне значення охорони праці: -  охорона життя і здоров'я трудящих від можливих виробничих шкідників;

 - сприяє  культурно-технічному зростанню: лише не  надмірно втомлений   від   роботи   в  шкідливих умовах.

- загазованих   виробничих приміщеннях працівник,

- здатний вечорами вчитися, підвищувати  свою кваліфікацію,   читати,   розважатися,   займатися   спортом    та розвиватись;

 -  сприяє гуманізації праці.

Ек значення охорони праці полягає в тому,  що  вона сприяє: зростанню продуктивності праці працівників, а тим самим і зростанню виробництва і економіки в цілому; скороченню   втрат   роб   часу   від   тимчасової непрацездатності  працівників через виробничі  травми,  професійні захворювання, економії засобів фундації соц страхування.

41. Назвіть основні законодавчі акти з охорони праці.

Законодавство України про охорону праці являє собою систему взаємозв’язаних нормативних актів, що регулюють відносини у галузі реалізації державної політики щодо правових, соц-ек і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності Л в процесі праці. Воно складається із загальних ЗУ та спеціальних законодавчих актів. Загальними законами України, що визначають основні положення з ОП, є Конституція України, Кодекс законів про працю України та Закон України «Про охорону праці».

Основним законом, що гарантує права громадян на безпечні й нешкідливі умови праці є КУ. Реалізація цих прав здійснюється через виконання вимог, викладених у законодавчих актах.

Кодекс законів про працю (КЗпП) України проголошує правові засади та гарантії здійснення громадянами У права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної та творчої праці; регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ незалежно від форм власності, виду діяльності й галузевої належності.

Правове регулювання охорони праці розглядається не лише у главі ХІ «Охорона праці» Кодексу законів про працю. Норми щодо охорони праці містяться в багатьох статтях інших глав КЗпП України, таких як «Трудовий договір», «Робочий час», «Час відпочинку, «Праця жінок», «Праця молоді», «Професійні спілки», «Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]