Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

63. Назвіть мету, функції та завдання управління охороною праці на підприємстві.

Метою управління ОП є забезпечення безпеки збереження здоров'я та працездатності Л під час труд діяльності. Мета управління може бути досягнута шляхом виконання певних функцій управління. Функція управління —це комплекс взаємозв'язаних видів діяльності, що здійснюються суб'єктом управління при цілеспрямованому впливі на об'ємі управління. Управління охороною праці забезпечує виконання таких функцій: 1.організацію й координацію робіт з ОП; 2. контроль стану ОП; 3. облік, аналіз та оцінку показників стану умов і безпеки праці; 4. планування та фінансування робіт з ОПі; 5.стимулювання забезпечення високого рівня ОП. Управління ОП має включати виконання таких основних завдань: 1. навчання працівників безпеці праці та пропаганду питань ОП; 2. забезпечення безпеки вир-го обладнання; 3. забезпечення безпеки вир-х процесів;4. забезпечення безпеки будівель і споруд; 5. нормалізацію сан-гігієнічних умов праці; 6. забезпечення працівників засобами інд захисту; 7. сан-побутове обслуговування працівників; 8. проф відбір працівників за певними спеціальностями. Важливе значення має створення системи управління ОП. З методологічних позицій системного підходу визначається перелік і склад спеціальних функцій (завдань) управління ОП в їх безпосередньому зв'язку з функціональними підсистемами управління підприємством зі встановленням локальних цілей роботи.

64. Принципи організації та функціонування системи управління охороною праці на підприємстві.

Комплексний підхід до розв'язання завдань і проблем у галузі охорони праці реалізується на основі принципів:

1. спрямованості системи управління на реалізацію цільових завдань; 2. безумовного пріоритету проф та еко безпеки щодо інших категорій госп діяльності, підкріпленої фін й матеріальними ресурсами; 3. масової участі всіх працівників п-ва в забезпеченні проф та еко безпеки, а також реалізації заходів працеохоронного характеру й управлінських впливів на всіх рівнях і стадіях в-чих і труд процесів; 4. ненульового ризику, тобто усвідомлення необхідності підготовки в-ва й організації дій на випадок нестандартної (надзвичайної) ситуації; 5.соц та ек-цільової оцінки наслідків припустимих дій і рішень, які приймаються на основі прогнозування ризику й усунення джерел потенційної небезпеки; 6. достовірності, повноти й оперативності зовн та внутр інформації, доведення її до кінцевої ланки всього управлінського ланцюга по вертикалі і горизонталі; 7. експрес-реагування на інформацію, яка надходить: оперативної оцінки й аналізу ситуації, вироблення, прийняття та виконання управлінських рішень, спрямованих на усунення проф та еко небезпеки, причин її виникнення; 8. безперервності функціонування системи навчання, яка за­безпечує достатню проф компетентність менеджерів і пра­цівників у галузі ОП та інженерної екології; 9.безперервності контролю (нагляду) за дотриманням норма­тивних вимог на вир-х ділянках і роб місцях; 10.ек мотивації й обопільної відповідальності всіх працівників — учас­ників труд процесів на підпр-ві — за створення і до­тримання нормативних умов, забезпечення професійної та еко безпеки.

65. В чому полягає аналіз ефективності функціонування системи управління охороною праці на підприємстві?

Аналіз ефективності функціонування СУОП на підприємств проводиться за такою методикою:

— за наявністю цільових програм щодо запобігання вир травматизму та проф захворюванням, усунення небезпечних і шкідливих вир-х факторів; — цілеспрямованістю щорічних комплексних заходів та ін планів роботи щодо зменшення рівня вир травматизму і проф, підвищення рівня ОП, виконанням планів, заходів, приписів, пропозицій з ОП; — наявністю посадових інструкцій з ОП та врахуванням у них усіх завдань і функцій управління ОП; — створенням мотивації роботи з ОП на підпр-ві; — контролем, обліком і аналізом роботи з ОП;

— за виконанням завдань з ОП.

За результатами перевірки визначається середній коефіцієнт виконання завдань і функцій управління ОП на підпр-ві та надаються пропозиції щодо поліпшення функціонування СУОП

З метою систематизації роботи з ОП необхідно розро­бити технологічну схему управління цією діяльністю на підприємс­твах. Користуючись схемою як алгоритмом, керівник підприємства послідовно перевіряє виконання завдань і функцій управління ОП. Це дає можливість системно та комплексно вирішувати всі питання ОП, підвищувати її ефективність, зменшувати виробничий ризик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]