Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

83. Розкрийте суть механізму встановлення доплати до з/п за несприятливі умови праці.

Грошо­вою компенсацією працівникам за роботу у шкідливих умовах є доплати за несприятливі умови праці, які можуть здійснюватися шляхом підвищ тар ставок та посадових окладів, ураху­вання дійсного стану умов праці при їх встановленні. Компенсаційні доплати за умови праці, що відхиляються від нормальних, включають доплати: — за роботу у важких, шкідливих та особливо важких і особ­ливо шкідливих умовах праці; — за інтенсивність праці; — за роботу у нічний час; — за перевезення небезпечних вантажів. Конкретні розміри доплат за умови праці визначаються на осн атестації роб місць та оцінки фактичних умов зайнятості робіт­ників на цих місцях. На п-вах установлюють розміри до­плат: від 4 до 24 % тар ставки. Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, але не нижче 20 % тар ставки за кожну год роботи у нічний час. Власник за свої кошти може дод встанов­лювати за кол договором дод пільги і компенсації, не передбачені чинним законо­д (відпустки більшої тривалості, надбавки за особливі умови праці, дод перерви, безплатні обіди). Слід зазначити, що застосування на в-ві застарілих тех­нологій та матеріалів, нестача тех засобів захисту працівників і відповідних коштів у підпр-в для опт-ї умов праці спричиняють надання майже третині працівників пром, б-ва, трансп, с/г вир-в пільг та компенсацій за роботу в шкідливих і важких умовах праці.

84. Інформацію на які питання рекомендується одержати, оцінюючи стан умов праці на підприємстві (організації)?

Результати зусиль щодо поліпшення умов праці значно зале-жать від правильного аналізу стану умов праці та оцінки цього стану як за окремими елементами, так і в цілому за якимось показником. Важкість праці характеризує сукупний вплив усіх елементів, що складають умови праці, на працездатність Л, її здоров’я, життєдіяльність і відтворення робочої сили. Це визначення поняття важкості праці однаково можна застосувати як до розумової, так і до фізичної праці. Тому необхідно дослідити та оцінити наступні фактори та елементи: ―шкідливих хім речовин від І до IV класу небезпеки включно; ―пил; ―вібрацію; ―шум; ―інфразвук; ―ультразвуку; ―неіонізуюче випромінювання різних діапазонів; ―мікроклімату у приміщенні; ― температуру зовн повітря влітку та взимку; ― атмосферний тиск; ―біологічні фактори; ― важкість праці; ―роб пози; ―напруженість праці; ―змінність.

85. В яких документах можуть бути викладені умови праці?

1)трудовий договір; 2)контракт, як особливий вид трудового договору; 3)колективний договір. Трудовий договір передбачає такі зобов’язання сторін: працівника – виконувати ту роботу, яку визначено цим договором, дотримуватися внутр труд розпорядку, власника - виплачувати працівникові з/п й забезпечувати умови праці, які є необхідними для виконання роботи і передбачені законодавством про працю, колективним договором. Контракт - встановлюються за угодою сторін права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення та організації праці, умови розірвання контракту. Колективний договір - встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання вир, труд, соц-ек відносин, зокрема: зміни в організації в-ва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів з/п та інших видів труд виплат; встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі труд колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку п-; режиму роботи, тривалості роб часу і відпочинку; умов і ОП; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників, гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких органів трудящих; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних співвідношень в оплаті праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]