Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

50. Назвіть та охарактеризуйте соціально-економічні заходи щодо охорони праці.

ЗУ «Про ОП» визначає соц-ек, орг-тех, сан-гігієнічні та лікуваль­но-профілактичні заходи щодо ОП До працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці. Види заохочень визначаються кол договором, угодою.

При розрахунку розміру страх внеску для кожного п-ва Фондом соц страхування від нещасних випадків, за умови досягнення належного стану ОП і зниження рівня або відсутності травматизму і проф захворюваності внаслідок здійснення роботодавцем відповідних профілактичних заходів, може бути встановлено знижку до нього або надбавку до розміру страх внеску за високий рівень травматизму і проф захворюваності та неналежний стан ОП.

Розрахунок розміру страх внеску із застосуванням знижок та надбавок для кожного п-ва, провадиться відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

51. Назвіть та охарактеризуйте організаційно-технічні заходи щодо охорони праці.

ЗУ «Про ОП» визначає соц-ек, орг-тех, сан-гігієнічні та лікуваль­но-профілактичні заходи щодо ОП.

Орг-тех. заходи- заходи, що стосуються навчання, контролю, створення служб тощо. Орг-тех заходи і засоби щодо ОП покликані забезп такий рівень організації праці на підпр-ві й такі тех рішення з ОП для всього техно­логічного процесу, окремого обладнання, інструментів, які ви­ключали б вплив на працівників небезп виробн. факто­рів, а також виключали б або зменшували б до допустимих норм вплив на робітників шкідливих виробничих факторів.

До орг заходів з ОП належать: правиль­на поведінка працівників, чітке й своєчасне проведення інструк­тажів і контролю знань з ОП; правильне пла­нування роб місць; правильна організація праці; застосу­вання безпечних способів праці; дотримання встановленого ходу технологічного процесу; справний стан засобів кол та інд захисту. Тех (інженерними) заходами і засобами охоро­ни праці є: застосування технічно досконалого та справного обладнання, інструментів і пристроїв, засобів кол захисту (огорож, запобіжних пристроїв, блоку­вання сигналізації, системи дистанційного управління, спец засобів).

52. Назвіть та охарактеризуйте санітарно-гігієнічні заходи щодо охорони праці.

ЗУ «Про ОП» визначає соц-ек, орг-тех, сан-гігієнічні та лікуваль­но-профілактичні заходи щодо ОП.

Сан-гігієнічні заходи щодо ОП передбачають впровадження норм та контроль за ними щодо шуму, освітлення, мікроклімату, пилу тощо, тобто дослідження впливу вир-х факторів на Л та встановлення допустимих значень цих факторів на роб місцях, ви­значення конкретних параметрів вир-х факторів на роб місцях, а також відповідності умов на роб місцях вимо­гам нормативних документів. Для цього ств сан-гігієнічний відділ - це структурний підрозділ санепідустанови, призначений для здійснення сан-гігієнічного нагляду з метою охорони здоров’я населення і профілактики інфекційної та соматичної захворюваності на виконання Зу «Про забезпечення сан та епідеміологічного благополуччя населення». В своїй роботі спеціалісти відділу керуються і іншими ЗУ «Про охорону навк середовища», «Про охорону атмосферного повітря», «Про відходи», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про основи містобудування», іншими. Сан-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про ОП. Власник або уповноважений ним орган повинен впроваджувати сучасні засоби ТБ, які запобігають вир-у травматизму, і забезпечувати сан-гігієнічні умови, що запобігають виникненню проф захворювань працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]