Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

45. Які державні та громадські органи здійснюють в Україні нагляд та громадський контроль за охороною праці?

Державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснюють:

-спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з нагляду за ОП; -спеціально уповноважений Д орган з питань радіаційної безпеки; -спеціально уповноважений державний орган з питань пожежної безпеки; -спеціально уповноважений Д орган з питань гігієни праці.

Органи державного нагляду за охороною праці не залежать від будь-яких господарських органів, суб'єктів підприємництва, об'єднань громадян, політичних формувань, місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування, їм не підзвітні і не підконтрольні. Діяльність органів державного нагляду за охороною праці регулюється Законом «Про охорону праці», законами України "Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку", "Про пожежну безпеку", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", іншими нормативно-правовими актами та положеннями про ці органи, що затверджуються Президентом України або Кабінетом Міністрів України.

46. Назвіть основні принципи держаної політики в галузі охорони праці.

Д пол в галузі ОП базується на принципах: пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці; підвищення рівня пром безпеки шляхом забезпечення суцільного тех контролю за станом вир-в, технологій та продукції, а також сприяння п-вам у створенні безпечних та нешкідливих умов праці; комплексного розв'язання завдань ОП на основі загальнодержавної, галузевих, регіональних програм з цього питання та з урахуванням інших напрямів ек і соц політики, досягнень в галузі науки і тех та охорони довкілля; соц захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на в-ві та проф захворювань; встановлення єдиних вимог з ОП для всіх п-ств та суб'єктів підпр-ї діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності; адаптації труд процесів до можливостей працівника з урахуванням його здоров'я та псих стану; використання ек методів управління ОП, участі Д у фінансуванні заходів щодо ОП, залучення добровільних внесків та інших надходжень на ці цілі, отримання яких не суперечить законод; інформування населення, проведення навчання, проф підготовки і підвищення кваліф працівників з питань ОП; забезпечення координації діяльності органів Д влади, установ, організацій, об'єднань громадян, що розв'язують проблеми охорони здоров'я, гігієни та безпеки праці, а також співробітництва і проведення консультацій між роботодавцями та працівниками, між усіма соц групами під час прийняття рішень з ОП на місцевому та Д рівнях;

використання св досвіду організації роботи щодо поліпш умов і підвищення безпеки праці на осн міжнар співроб.

47. Які види відповідальності існують за порушення законодавства про охорону праці?

Згідно із ЗУ «Про ОП» за порушення законод та ін нормативних актів про ОП встановлені різні види відпов: дисцип, адмін, матеріальна, кримінальна. Дисциплінарна відпов регулюється КЗпПі передбачає такі види покарання, як догана та звільнення. Адмін відпов — це відпов пocaдових осіб і працівників перед органами Д нагляду, ЩО полягає у застосуванні до них штрафних санкцій. Умови притягнення до адмін відпов передбачені Кодексом України про адмін правопорушення, який передбачає, що порушення вимог законод та інших норматив них актів з ОП тягне за собою накладення штрафу на винних осіб у таких розмірах: — на працівників — від 2 до 5 неоподатковуваних мін доходів громадян; — на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, а також на громадян — власників підприємств або уповноважених ними осіб — від 5 до 10 неоподатковуваних мін доходів громадян.

Контроль і нагляд за дотриманням законод та ін нормативних актів з ОП, з безпеки проведення робіт здійснюють органи Д нагляду за ОП. Матеріальною відпов передбачено відшкодування збитків, заподіяних підпр-ми працівникам (або членам їх сімей). які постраждали від нещасного випадку чи профзахворювання. Кримінальна відповід за порушення правил охорони та безпеки праці передбачена статтями Кримінально­го кодексу України. Суб’єктом злочину з питань ОП є будь-яка службова особа підпр-ва, а також громадянин – власник підприємства чи уповноважена ним особа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]