Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

56. Назвіть завдання, функції та права Державного департаменту промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду .

Комплексне управління ОП в Д, у тому числі й Д нагляд за ОП здійснює Д депар­тамент з нагляду за ОП, який виступає правонаступником Комітету з нагляду за ОП. Основними завданнями департаменту є реалізація Д полі­тики у сфері ОП та вир безпеки, комплексне управління ОП, здійснення Д нагляду за до­держанням вимог законод та інших НПА щодо безпечного проведення робіт.

Д департамент з нагляду за ОП виконує такі функції: — розробляє за участю міністерств Національну програму поліп­шення безпеки, гігієни праці та вир серед, конт­ролює її виконання; — організовує й здійснює Д нагляд за додержанням у процесі труд діяльності вимог законодавчих, міжгалузевих, галузевих та інших нормативних актів щодо; — проводить експертизу проектів будівництва підприємств і вир-х об'єктів, розробок нових технологій, засобів в-ва на їх відповідність нормативним актам про ОП; — здійснює облік та аналіз аварій і нещасних випадків на в-ві, розробляє на цій основі пропозиції щодо профілакти­ки аварійності й вир-го травматизму.

Працівники Держнаглядохоронпраці мають досить широкі повноваження: від накладання штрафів до зупинки експлуатації підприємств, об'єктів, окремих вир-в, цехів і дільниць, ро­б місць та обладнання, до усунення порушень вимог щодо ОП.

Для виконання своїх функцій Держнаглядохоронпраці створює територіальні управління й інспекції.

58. Роль профспілок у сфері оп. Яким чином вони можуть виконувати поставлені завдання?

Виходячи з того, що Д починає управляти та здійснювати нагляд за ОП, профспілки повинні зосередитися на контролі за додерж відповідними Д структурами, госп керівниками, Практично всю пол в галузі ОП та навк серед профспілки повинні проводити, через кол договори і тарифні угоди, представники профспілок беруть участь у: - опрацюванні Нац програми поліпш безпеки, гігієни праці та вир серед, а також угод з питань поліпшення умов і безпеки праці; - формуванні рег програм з питань безпеки, гігієни праці та вир серед, що мають міжгалузеве значення; - опрацюванні Д міжгалу і галузевих норматив­них актів про ОП; - розслідуванні нещасних випадків та профзахвор; - організації страх від нещасних випадків та проф захворювань у порядку й на умовах, що визначаються законод і кол дог; - опрацюванні власником комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів з ОП; - підготовці разом з власником подання про визначення і затвердження труд колективом порядку оплати та розмірів одноразової допомоги працівникам, які постраждали на вир-ві. Профспілки мають право безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на вир-ві, виконання відповідних зобо­в’язань кол договорів, додержання власником вимог труд законод щодо режиму роб часу та часу відпочинку працівників,

59. Формування та використання д фонду соц страхування від нещасних випадків і проф захворювань. Хто управляє діяльністю фонду?

Страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соц страхування. Головними завданнями Фонду є:

- компенсація працівникові шкоди, заподіяної каліцтвом або ушкодженням здоров’я; - вжиття необхідних заходів щодо відновлення працездатності потерпілого; - створення умов для перекваліфікації інвалідів; - вжиття заходів щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві, профзахворюванням. Основна мета Фонду соціальногоя страхування — сприяння керівництву підприємств у проведенні роботи щодо профілактики травматизму. Грошові суми цих виплат складаються із: - страхової виплати втраченого заробітку залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності; страхової виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому; - страхової виплати пенсії по інвалідності потерпілому; - страхової виплати пенсії у зв’язку з утратою годувальника; - страхової виплати дитині, яка народилася інвалідом унаслідок травмування на виробництві та професійного захворювання її матері під час вагітності; - страхових виплат на медичну й соц допомогу.

Курівництво Фонду складається з правління фонду, нглядової ради та виконавчої дирекції. Управління ним здійснюється на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]