Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

4. Назвіть завдання охорони праці

Вивчення факторів виробничого середовища, організаційно-технічних і санітарно-гігієнічних умов, у яких здійснюється трудова діяльність людини, а також системи правових заходів щодо виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та охорони праці є предметом курсу «Основи охорони праці».

Основним завданням охорони праці є гуманізація праці, під якою розуміють профілактику перевтоми, професійних захворювань, запобігання виробничому травматизму, підвищення змістов­ності праці, створювання умов для всебічного розвитку особистості. Завданнями охорони праці є також:

  • знаходження оптимальних співвідношень між різними факторами виробничого середовища;

  • впровадження норм гранично допустимих рівнів виробничих факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпеки праці;

  • розробка та планування заходів щодо поліпшення умов праці;

  • забезпечення безпеки виконання робіт працівниками;

  • впровадження технічних засобів і заходів щодо боротьби з травматизмом і профзахворюваннями;

  • розробка методів оцінки соціальної та економічної ефектив­ності заходів з удосконалення умов і охорони праці.

5. Які фактори пливають на формування умов праці.

На формування умов праці впливає багато факторів, основними з яких є соц-ек, тех-орг та прир. Соціально-економічні фактори визначають характер умов праці. Серед них виділяються підгрупи: ―НП (законод про працю, стандарти, сан та ін норми і правила, а також форми адмін й гром контролю за їх виконанням); ―ек (матер та ек стимулювання; моральне заохочення, система пільг і компенсацій за несприятливі умови праці); ―соц-псих (псих клімат у колективі, умови оглядів, конкурсів; проведення «днів охорони праці»); ―сусп-пол (форми руху працюючих за створення сприятливих умов праці, винахідництво і раціоналізація).

Тех-орг фактори впливають на формування умов праці на робочих місцях, ділянках, у цехах: ―предмети праці та продукти праці; ―технологічні процеси; ―засоби праці; ―організаційні форми виробництва, праці та управління.

Дія природних факторів не тільки зумовлена особливостями природного середовища, а й передбачає додаткові вимоги до устаткування, технологій, організації виробництва і праці. Серед них виділяються такі підгрупи: ―геогр (кліматичні зони); ―біол (особливості рослинного та тваринного світу в с/г); ―геологічні (характер добування корисних копалин).

6. Назвіть елементи умов праці. Наведіть приклади

Виділяють наступні елементи умов праці, які безпосередньо визначають умови праці на робочих місцях:

- сан-гігієнічні, які х-ть виробниче середовище під впливом предметів та засобів праці, а також тех процесів (пром шум, вібрація, токсичні речовини, пром пил, температура повітря й ін.). Всі вони кількісно оцінюються за допомогою методів сан-гігієнічних досліджень і нормуються шляхом установлення стандартів, санітарних норм і вимог;

- психофізіологічні елементи, зумовлені змістом праці та її організацією (фіз навантаження, пов’язане з динамічною і статистичною роботою; нервово-психічне навантаження у вигляді напруги зору — точність роботи; нервово-емоційна напруга та інтелектуальне навантаження — обсяг інф, що переробляється, число вир-чо важливих об’єктів одночасного спостереження; монотонність труд процесу — темп праці; різноманітність тощо. Елементи цієї групи, за винятком фіз зусиль і монотонності, не мають затверджених нормативів;

- естетичні, які сприяють формуванню позитивних емоцій у працівника (худ-конструкторські якості робочого місця, інструмента, робочого одягу, доп засобів, архітектурно-худ оформлення інтер’єра, функціональна музика тощо). К-них оцінок елементи цієї групи не мають. Визн естетичного р-ня умов праці здійснюється за доп методів експертної оцінки;

- соц-псих елементи, які характеризують взаємовідносини у трудовому колективі (соц клімат). Вони поки що не мають одиниць виміру, норм і стандартів. Але соц дослідження у формі усного опитування, анкетування створюють об’єктивну основу для їх виміру й оцінки;

- технічні елементи (рівень механізації праці).

7-8. Дайте визначення санітарних норм. Яка їхня роль під час аналізу умов праці?

Сан норми - обов'язкові для виконання нормативні документи, що визначають критерії безпеки та/або нешкідливості для людини факторів навк середовища і вимоги щодо забезп оптимальних чи допустимих умов життєдіяльності людини. Сан норми регламентують умови праці.

Виділяють таку класифікацію санітарних норм:

— за призначенням — проектування пром підприємств, орг тех процесів, сан стану підприємств, ТБ та виробничої санітарії, норми для окремих видів вир-х шкідливостей;

— щодо обов’язковості застос — обов’язкові і рекомен­довані;

— зал від впливу ум пр на організм Л — опт-ні й допустимі;

— зал від сфери застосування — загальні та галузеві;

— зал від терміну дії — постійні та тимчасові.

При аналізі умов праці фактичне значення температури і во-логості повітря, шуму і вібрації та ін елементів зіставляється з нормативами, тобто існуючими сан нормами. Таке зіставлення дозволяє виявити роб місця на ділянці з несприят-ливими умовами, диференціювати умови і характер праці за ступенем шкідливості і небезпечності на опт-ні, допустимі, шкідливі і небезпечні, визначити індекс відповідності фактичних умов нормативним (а) за формулою:

де Уф — фактичне значення елемента умов праці;

Ун — нормативне значення елемента умов праці.

9. Назвіть завдання і мету управління умовами праці.

Метою управління умовами праці є сукупність діалектично взаємопов’язаних і взаємозумовлених інтересів працівників і сусп, спрямованих на задоволення потреби в праці та її ефективному використанні, збереження або підтримку здоров’я тих, хто працює. Загальними завданнями управління умовами праці є такі: забезпечення повної реалізації конст права та обов’язків громадян працювати, права на безпечні й здорові умови праці; підвищення ефективності на основі поліпшення стану безпеки, гігієни праці й вир серед згідно з нац програмою. Вказані цілі взаємопов’язані й цілковито відповідають вимогам, що стосуються їх формування як об’єкта управління. Вони відобр інтереси громадян, а також суспільства загалом і зумовлені дією об’єктивних ек З, а їх змістова основа відповідає меті виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]