Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

66. Назвіть обов’язки власника п-ва у галузі охорони праці.

Роботодавець зобов'язаний створити на роб місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до НПА, а також забезпечити додержання вимог законод щодо прав працівників у галузі ОП. З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління ОП, а саме: створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань ОП; забезпечує виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються; впроваджує прогресивні технології, досягнення науки і тех, засоби механізації та автоматизації в-ва, вимоги ергономіки, позитивний досвід з ОП тощо; забезпечує належне утримання будівель і споруд, вир-го обладнання та устаткування, моніторинг за їх тех станом; забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків, проф захворювань, та здійснення проф заходів, визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин; організовує проведення аудиту ОП, лаб-х досліджень умов праці, оцінку тех стану вир обладнання та устаткування, атестацій роб місць на відповідність НПА з ОП в порядку і строки, що визначаються законод, та за їх підсумками вживає заходів до усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я вир факторів; розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з ОП, що діють у межах п-ва, та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території п-ва, у вир-х приміщеннях, на будівельних майданчиках, роб місцях відповідно до НПА з ОП, забезпечує безоплатно працівників НПА та актами підприємства з ОП; здійснює контроль за додержанням працівником технологічних процесів, використанням засобів кол та інд захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з ОП; організовує пропаганду безпечних методів праці та співробітництво з працівниками у галузі ОП; вживає термінових заходів для допомоги потерпілим, залучає за необхідності професійні аварійно-рятувальні формування у разі виникнення на підприємстві аварій та нещасних випадків.

Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

67. Які обов’язки працівника щодо виконання нормативних актів про охорону праці?

Згідно із ЗУ «Про ОП» працівник зобов’язаний: — дбати про особ. безпеку і здоров'я, а також про безпеку та здоров'я оточуючих Л; — знати і викон-ти вимоги нормат. актів про ОП, правила поводження з машинами, механізмами, уста-ям та іншими засобами вироб-ва, користуватися засоба­ми колект. й інд. захисту; — додержуватися зобов'язань щодо ОП, передба­чених кол договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутр. труд розпорядку під-ва; — проходити у встановленому законод порядку попе­редні й періодичні мед. огляди; — співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої вир-ї ситуації, яка створює загро­зу його життю чи здоров'ю людей.

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі трудової діяльності проходять на підпр інструктаж з питань ОП. Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у проф доборі, мають проходити попереднє спеціальне навчання і 1раз на рік перевірку знань відповідних нормативних актів про ОП. Перелік таких робіт затверджується Держ. департ. Укр. з нагляду за ОП. Посадові особи згідно з переліком, затвердженим Держ. департ. Укр. з нагляду за ОП, до початку виконання своїх обов'язків і періодично один раз на 3 роки проходять у встановленому порядку навчання, а також перевірю знань з ОП в органах галузевого або регіональнім її управління ОП за участю представників органу держ. нагляду та профспілок. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з ОП забороняється. У разі незадовільних знань з питань ОП працівники повинні повторно навчатися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]