Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

18. Назвіть засоби захисту від випромінювання.

Захист від іонізуючих випромінювань забезпечується такими засобами та методами: 1.ізоляцією або захищенням джерел випромінювання за доп спец камер, огорож, екранів; 2.відділенням роб місця від джерел випромінювання; 3. використанням дистанційного керування; 4.застосуванням приладів сигналізації і контролю; 5. використанням засобів індзахисту. Засоби захисту від ультрафіолетового випр: 1. екранування джерел випромінювання;2.загородження роб місць щитами, ширмами, спец кабінами; 3.застосування інд засобів захисту (спецодягу, спецвзуття, захисних окулярів, рукавиць). Засобів від лазерного випромінювання захисту: 1. застос телевізійних систем спостереження за технологічним процесом, захисних екранів; 2. системи блокування та сигналізації; 3.загородження лазерно-небезпечної зони; 4.індив засоби захисту (спеціальні протилазерні окуляри, щитки, маски, спецодяг, рукавиці).

19. Назвіть заходи щодо зниження несприятливого впливу хімічних речовин.

За фізіолог впливом на організм людини всі шкідливі речовини поділ на такі групи: подразнюючі, що вражають шляхи дихання, очі, шкіру,слизові оболонки (аміак, кислоти, сір­часті сполуки тощо); задушливі, які викликають токсичний набряк легень (сірководень, вуглекислий газ, метан, інертні гази, азот і т. д.); наркотичні, що спричиняють наркотичний вплив і впливають на центральну нервову систему (ацетон, бензин, леткі вуглеводні тощо); сомотичні (миш’як, ртуть, свинець й ін.); канцерогенні речовини, що впливають, як правило, на злоякісні новоутворення — пухлини (циклічні аміни, азбест, нікель, хром тощо). Захист працівників від несприятливого впливу хім речовин здійснза доп таких заходів: 1.удоск-ня і розробки нових технол процесів, які виключають використання шкідл хім речовин; 2.застос безперервних технол процесів, автоматичного контролю за технол процесом; 3.заміни шкідл речовин менш шкідливими; 4.дистанційного управління технол процесами; 5.раціонального планування цехів і обладнання (ізоляції шкід­ливих речовин); 6.контролю за станом повітряного середовища на робочих місцях.

20. Які небезпечні та шкідливі фактори мають місце при роботі на комп’ютері?

При роботі за комп’ютером мають місце небезпечні та шкідливі фактори, які поділяються на фіз та психофізичні, пов’язані з великим обсягом оброблюваної інформації. До фіз чинників нал: 1. підвищене значення напруги електричного поля; 2. збільшений рівень електромагнітного випромінювання; 3.підвищений рівень статичної електрики; 4.зростаючий рівень іонізації повітря. До психофізіологічних чинників нал: 1.статичні та динамічні перевантаження; 2.розумове перенапруження; 3.перенапруження зору при роботі з екранами пристроїв.

За рез мед обстежень проблеми із зором найчастіше виникають у тих, хто у своїй роботі користується дисплейною технікою(дані МОП). Тому слід виконувати такі рекомендації щодо режиму роботи: Через кожну годину праці необхідно робити перерву 5 – 10 хв., а через 2 години – 15хв., під час яких доцільно виконувати комплекс вправ виробничої гімнастики та провести сеанс психофізіологічного розвантаження.

21. Як здійснюється техніко-економічна оцінка впливу виробничих шкідливостей на ефективність праці?

Для оцінки впливу вир шкідливостей на еф-сть праці необхідно проаналізувати низку показників по цеху, дільниці, роб місцю до і після вжиття заходів, спрямованих проти їх негативного впливу. Такими показ­никами є:

  • випуск продукції за зміну; - середня тривалість виконання осн вир-ї операції; - питома вага оперативного часу в змінному фонді роб часу; - питома вага доп часу в оперативному часі; - частка втрат робочого часу в змінному фонді роб часу; - питома вага бракованої продукції в заг випуску.

На основі перелічених показників можна розрахувати вплив вир-х шкідливостей на еф-ть праці. Так, коефіцієнт впливу зниження шуму на еф-ть праці за показниками (випуск продукції, питома вага оперативного часу в змінному фонді роб часу), величини яких зростають після вжиття заходів, визначається за допомогою формули.

а за показниками (витрати часу на операцію, процент браку), чис­лові значення яких повинні зменшитися при зниженні, наприклад, шуму, — за формулою.

де а1 — величина показника після вжиття заходів;

а0 — величини показника до вжиття заходів.

Загальний коефіцієнт впливу шуму на ефективність праці

Можливе зростання продуктивності праці за рахунок зниження шуму визначається за формулою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]