Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

74. Кол договір та його роль в сист нормат рег взаємовідн між власникам і прац-ми з питань оп.

Кол договір є найважливішим док у системі нор­мативного регулювання вир-х, труд, соц-ек взаємовідносин між власниками й працівниками з першочергових соц питань, у тому числі з питань умов і ОП. Це ствердження випливає з вимог ЗУ «Про ОП» та «Про кол договори і угоди», якими передбачено, що здійснення ком­плексних заходів щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, визначення обов'язків сторін, а також реалізація працівника­ми своїх прав та соц гарантій на ОП забезпечу­ються насамперед за допомогою кол договору. Укладенню кол договору, повинні передувати кол переговори, які розпочинаються сторона­ми за 3 місяці до закінчення строку дії попереднього договору. У підготовчому періоді особлива увага звертається на збір і вивчення пропозицій працівників щодо вирішення найактуальніших питань з ОП, аналіз результатів атестації роб місць, стану вир травматизму, проф і захворюваності, на розробку найнеобхідніших заходів щодо по­ліпшення умов праці. Кол договір повинен обов'язково містити заходи захисту прав і соц інтересів осіб, потерпілих на в-ві від нещасних випадків (профзахворювань), а також утриманців та членів сімей загиблих. Труд колектив може приймати окреме рішення ЩОДО визначення безпосередньо в кол договорі розміру одноразової допомоги. Важливе значення в кол договорах повинно приділя­тися і формуванню комплексних інженерно-технічних заходів щодо подальшого поліпшення умов праці, забезпечення працю­ючих відповідними засобами інд та кол захисту.

75. Опишіть процедуру укладання кол договору.

На підставі ЗУ кол договір укладається між власник або уповноваженим ним органом і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво труд колективом органами, а у разі їх відсутності – представниками трудящих, обраними й уповноваженими труд колективом. Укладанню кол договору передує процедура проведення переговорів. Порядок ведення переговорів з питань розроблення, укладання або внесення змін до кол договору визначається сторонами й оформлюється відповідним протоколом. Для ведення переговорів і підготовки проекту кол договору, утворюється робоча комісія з представників сторін. Вона готує проект кол договору із урахуванням пропозицій, які надійшли. Якщо в ході переговорів сторони не дійшли згоди, то складається протокол розбіжностей з остаточно сформульовані пропозиції сторін про заходи усунення цих розбіжностй. Протягом 3 днів після складання протоколу розбіжностей сторони проводять консультації, формують зі свого складу примирну комісію, а у випадку недосягнення згоди звертаються до посередника. Примирна комісія або посередник у термін до 7 днів розглядає протокол розбіжностей і виносить рекомендації по суті суперечки. Кол договір набуває чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, визначеного в кол договорі. Після підписання кол договору він має бути зареєстрований у Д адмін-ї.

76. Як визначається розмір одноразової допомоги в разі смерті потерпілого.

У разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або проф захворювання розмір одноразової допомоги його сім’ї повинен бути не меншим за п’ятирічну з/п потерпілого і, крім того, не меншим за однорічний заробіток потерпілого на кожну особу, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після смерті потерпілого. Право на одержання страх виплат у разі смерті потерпілого мають дружина (чоловік) або один з батьків померлого чи інший член сім’ї, якщо він не працює та доглядає дітей, братів, сестер або онуків потерпілого, які не досягли 8-річного віку. У разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страх виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина померлого, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після його смерті. Пенсія у разі смерті годувальника призначається і виплачується згідно із пенсійним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]