Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

10. Як здійснюється оцінка умов праці на підприємстві?

Оц умов і х-ру праці на роб місцях здійснюється на осн гігієнічної класифікації праці з метою: контролю умов праці працівників на відповідність сан правилам і нормам; атестації роб місць за умовами праці; сан-гігієнічної паспортизації стану вир-х підприємств; складання сан-гігієнічної х-ки умов праці; розслідування випадків проф захворювань; розробки рекомендацій по поліпшенню умов праці тощо.

Важкість праці хар-є сукупний вплив усіх елементів, що складають умови праці, на працездатність Л, її здоров’я, життєдіяльність і відтворення роб сили. Загальне інтегральне оцінювання важкості праці визначається за формулою:

д е Хопр — величина рівня ел, який одержав найв оцінку, найбільше балів;

— арифм сума величини рівнів ел за винятком Хопр;

п — загальна кількість факторів.

Я кщо питома вага дії того чи іншого елемента умов праці менше за восьмигодинну зміну, оцінювання елемента умов праці визначається за формулою:

де Хмакс — макс оцінювання елемента умов праці при його дії від 90 до 100 % робочої зміни, балів; t — час дії ел-та в частках робочої зміни.

Нині спостерігається об’єктивно обґрунтована наявність шести категорій важкості робіт, яким відповідає шість груп умов праці.

До 1 відносяться роботи, виконані за опт умов зовн вир-го середовища та за опт розмірів фіз, розум та нервово-емоцій­ного навантаження. 2 становлять роботи, виконані в умовах, де гранично допустимі концентрації та гранично допустимі рівні шкідливих і небезпечних вир-х факторів не перевищують вимог нормативно-технічних документів.До 3 відносяться роботи, виконані в умовах, за яких у практично здорових Л виникають реакції, хар-ні для граничного стану організму. До четвертої 4належать роботи, за яких вплив несприятливих факторів призводить до формування глибшого граничного стану у практично здорових Л. 5 становлять роботи, за яких у результаті досить несприятливих умов праці наприкінці роб періоду формуються реакції, хар-ні для патологічного функціонального стану організму у практично здорових Л і зникають у більшості робітників після повноцінного відпочинку. До 6 відносяться роботи, виконані в найнесприятливіших (екстремальних) умовах праці.

11. За якими методиками оцінюються умови праці на підприємстві?

О цінка умов праці здійснюється за методикою інтегральної бальної оцінки важкості праці та за типовою методикою оцінки умов праці, за якою фактичний стан умов праці визначається на робочих місцях, де виконуються роботи, передбачені галузевим переліком робіт з важкими та шкідливими умовами, особливо шкідливими та особливо важкими умовами на основі гігієнічної класифікації факторів. Загальне інтегральне оцінювання важкості праці визначається за формулою:

де Хопр — величина рівня елемента, який одержав найв оцінку, найбільше балів;

— арифметична сума величини рівнів усіх елементів за винятком Хопр;

п — загальна кількість факторів.

Якщо питома вага дії того чи іншого елемента умов праці менше за восьмигодинну зміну, оцінювання елемента умов праці визначається за формулою:

д е Хмакс — максимальне оцінювання елемента умов праці при його дії від 90 до 100 % робочої зміни, балів;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]