Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

48. Розкрийте зміст Закону України "Про охорону праці".

1992р. ВРУ прийняла ЗУ«Про ОП», дія якого розповсюджується на всі п.у.о. незалежно від форм власності й видів їх діяльності, на всіх громадян, які працюють, а також залучені до праці на цих п-вах. Цей З визначає осн положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя й здоров’я в процесі трудової діяльності; регулює за участю відповідних органів Д влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки і гігієни праці та вир серед; встановлює єдиний порядок організації ОП в У. ЗУ «Про ОП» має численні нововведення: Впровадження ек методів управління ОП на зміну адмін–командним; застосування низки дода штрафних санкцій, а також пільг щодо оподаткування; визначення правового статусу служб охорони праці на п-вах і в органах Д управління всіх рівнів; забезпечення навчання населення з питань ОП; створення необх передумов для започаткування нових гром інститутів і можливості обрання комісій охорони п-ств та уповноважених труд колективу з цих питань тощо. У З враховано основні вимоги конвенцій і рекомендацій МОП щодо безпеки і гігієни праці та вир серед, регулювання відносин ОП у передових пром розвинутих країнах, досвід охорони праці в У у попередні роки. Особливу увагу в З звернено на гарантії прав громадян на ОП:

- право працівників на ОП при укладанні труд дог; - право працівників на ОП під час роботи; - соц страхування від нещасних випадків і проф захворювань; - право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці; - відшкодування шкоди у випадку ушкодження здоров’я працівників або у разі їх смерті. ЗУ «Про ОП» визначає соц-ек, орг-тех, сан-гігієнічні та лікувально-профілактичні заходи щодо ОП.

49. На яких роботах та кому видається безкоштовно спецодяг та інші засоби індивідуального захисту?

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спец одяг, спец взуття та інші засоби інд захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені труд дог, повинні бути забезпечені зазначеними засобами. Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів інд захисту відповідно до НПА з ОП та кол договору.

У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника роботодавець зобов'язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших засобів інд захисту, мийних та знешкоджувальних засобів за свої кошти роботодавець зобов'язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених кол договором. Згідно з кол договором роботодавець може дод, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби інд захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]