Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

1 6. Який вплив мікроклімату на людину та які існують засоби по зниженню його негативного впливу?

Р озглядаючи механізми впливу метеорологічних факторів вир середовища на людину, маємо на увазі, що людський організм прагне підтримати відносну динамічну сталість своїх функцій за різноманітних метеорологічних умов. Ця сталість забезпечує насамперед один з найважливіших фізіологічних механізмів — механізм терморегуляції. Вона спостерігається при певному співвідношенні теплоутворення і тепловіддачі.

З ниження негативного впливу мікроклімату можна досягти за рах вжиття таких заходів: - впровадження рац тех процесів; -механізації та автоматизації вир-х процесів; - дистанційного управління, що дозволяє вивести Л в більшості випадках з несприятливих умов; - захисту працівників різними видами екранів; - рац теплової ізоляції устаткування; - рац розміщення устаткування; - еф-го планування і конструкторського рішення вир-х приміщень; - рац вентиляції та опалювання; - рац-ї режимів праці й відпочинку, перерви; - спец питного режиму;-застосування спецодягу.

Заходи захисту працівників від переохолодження у вир-х умовах передбачають: створення захисних споруд від вітру на відкритих майданчиках, застосування пристроїв місцевого опалення на пост роб місцях, установлення періодичних перерв у роботі, обладнання спец приміщень для обігріву, викор спецодягу з достатнім тепловим опором. Надійним захистом від холодного повітря є також повітряна завіса.

17. Який вплив шуму та вібрації на людину та які існують засоби захисту проти їх дії?

Виробничий шум — це хаотична сукупн різних за силою і частотою звуків, що виникають у повітр сереред і безпосер впливають на працездатність. Джерела шуму: всі види транспорту, насоси, пром об’єкти, пневматичні та електричні інструменти, верстати, будівельна техніка тощо. Вимірювання шуму на роб місцях здійсн шумовимірювачами та аналізаторами спектра шуму. Рівень шуму на роб місцях потрібно контролювати не менше 1 разу/рік. Шум несприятливо впливає на Л. У робітників, які мають справу з гуркотливими машинами та механізмами, виникають стійкі порушення слуху, що нерідко призводить до проф захворювань. Зниження шуму можна досягти шляхом заміни металу ін матеріалами — пресованим текстолітом, капроном та різними пластмасами. Захист від високочастотного шуму забезпечують засоби індивідуального захисту.

Вібрація – це тремтіння всього тіла або окремих його частин унаслідок виконання певних робіт. Джерелом вібрації є механічні, пневматичні й електричні інструменти ударної або обертальної дії, обладнання, встановлене без достатньої амортизації та віброізоляції, а також транспортні і с/г машини. За хар-ом впливу на організм розрізняють заг та локальну вібрацію. Заг вібрація викликає тремтіння всього тіла Л, локальна — залучає до коливання лише окремі частини тіла. Вібрація завдає великої шкоди здоров’ю Л — від перевтоми організму та незначних змін ф-ій організму до струсу мозку, розриву тканин, порушення серцевої діяльн і НС, деформації м’язів та кісток, порушення чутливості шкіри і кровообігу тощо. Вібропоглинання може бути здійснено: використанням конструктивних матеріалів з великим внутрішнім тертям; нанесенням на поверхню виробу шару пружнов’язких матеріалів, що мають потужне внутрішнє тертя. До засобів інд захисту від вібрації відносяться: спеціальне віброзахистне взуття, рукавиці з м’якими надолонниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]