Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

71. Суть, принципи та види контролю за охороною праці на підприємстві.

До основних форм контролю за ОП на підприємстві належать:

відомчий контроль вищими органами, що здійснюється шляхом систематичної перевірки міністерствами й відомствами дотримання умов стандартів, норм і правил ОП та труд законод на підлеглих їм п-вах; — оперативний контроль, що проводиться службою ОП п-ва; громадський контроль, який здійснює профспілковий комі­тет через уповноважених труд колективів та комісію з ОП; адмін-громадський контроль, що може здійснюватися на основі триступінчастої системи. Триступінчаста система являє собою: перший ступінь — ділянка цеху, другий— цех, третій ступінь— підприємство.

Залежно від характеру та обсягу контролю передбачаються такі види перевірок: — перевірка нормативних; — орг-технічна перевірка; — комплексна перевірка; — цільова перевірка.

Система контролю повинна формуватися на основі певних уніфікованих принципів та концептуальних підходів.

І. Контроль повинен бути безперервним у часі

2. К. має бути повним, всебічним, об'єктивним;

3. К. повинен бути випереджаючим (чи запобіж­ним)

4. Система контролю має бути пов'язана з ек. механізмом регулювання та мотивацією безпечної роботи.

5. Контроль повинен бути ефективним.

72. Для чого служить оцінювання стану оп на п-ві? Які показники для цього застосовуються?

Аналіз стану ОП на пі-ві виконується з метою виявлення причин і факторів незадовільного стану безпеки в-ва, які найбільше впливають на результати діяльності п-ва й на визначення заходів щодо поліпшення умов та ОП. Стан ОП необхідно оцінювати на осн показників, їх чисельної оцінки та при порівнянні із заданими чи базовими значеннями. Серед найбільш поширених оцінних показників стану ОП слід виділити трад коефіцієнти частоти (Kч.т) та тяжкості травматизму (Kт.т). Крім них, для оцінки стану можуть бути використані й такі оцінні показники: чис-ть потерпілих у результаті нещасних випадків із втратою працездатності більш ніж на один роб день (абсолютне число за даними стат); загальна кількість днів втрати працездатності по всіх нещасних випадках з урахуванням перехідних; коефіцієнт частоти смертельного травматизму (Kч.с); відносні коефіцієнти частоти (Kч.т.в) та тяжкості (Kт.т.в). Аналіз може провадитися і за ін, більш специфічними параметрами та напрямами, хар-ми для конкретних вир-в, наприклад за кількістю нещасних випадків на облікову одиницю виробленої продукції у натуральному чи грошовому виразі.

73. Планування організаційно-технічних заходів з охорони праці на підприємстві.

Важливою функцією управління ОП є планування орг-тех заходів щодо ОП, яке має вирішальне значення для підвищення ефективності роботи з ОП. Планування робіт з ОП може бути перспективне, поточне та оперативне (квартальне, щомісячне, декадне). При цьому використовуються: — плани ек і соц розвитку підпр-в; — плани орг-тех заходів, спрямовані на поліпшення умов праці; — матеріали атестації роб місць; — матеріали розслідування нещасних випадків на в-ві; — пропозиції комісії з ОП. Важливе значення в системі планування має розробка розділу «ОП» кол договору п-ва. Кол договір є найважливішим документом у системі нор­мативного регулювання вир-х, труд, соц-ек взаємовідносин між власниками й працівниками з першочергових соц питань, у тому числі з питань умов і ОП. Це ствердження випливає з вимог ЗУ «Про ОП» та «Про кол договори і угоди», якими передбачено, що здійснення ком­плексних заходів щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, визначення обов'язків сторін, а також реалізація працівника­ми своїх прав та соц гарантій на ОП забезпечу­ються насамперед за доп кол дог-у.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]