Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

22. Розкрийте суть понять "професійні захворювання" та наведіть їхню класифікацію".

Унаслідок довготривалої або багатократної дії шкідливих речовин та небезпечних факторів вир серед і труд процесу вин проф захворювання. До проф захворювання нал захворювання, що виникло внас­лідок проф діяльності виключно або переважно під впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою. Професійне захворювання вважається виявленим з того момен­ту, коли захворілий працівник, змушений був уперше пройти курс лікування або втратив здатність працювати. Загальноприйн класифікації проф хвороб не існує. Найбільше визнання одержала класифікація за етіологічним принципом: 1) що викликаються дією хім факторів (гострі і хронічні інтоксикації,); 2) що викликаються дією пилу ( електрозварники і газорізальники, шліфувальники); 3) що викликаються дією фіз факторів: вібраційна хвороба; шумова хвороба; променева хвороба; 4 ) викликаються перенапруженням: захворювання периферичних нервів і м'язів; 5) що викликаються дією біологічних факторів: інфекційні та паразитарні – туберкульоз.

23. Розкрийте суть понять "виробничі травми" та наведіть їхню класифікацію".

Під виробничою травмою розуміють порушення анатомічної цілісності або фізіологічних функцій тканин чи органів Л внаслідок механічного, теплового, хім та іншого впливу факторів вир серед на організм Л у зв’язку з виконанням нею проф праці, будь-якого вир-го завдання або гром доручення.

Відповідно до впливу чинників вир серед на працівників травми поділяють на механічні, теплові, хім, елект­ричні, променеві, комбіновані.

Механічні травми можуть бути заподіяні рушійними частинами вир устаткування та оброблюваними предметами, інструментом, переміщуваним вантажем. Теплові травми викликані переважно прямим доторканням до поверхні вир устаткування, впливом полум’я, гарячих предметів; раптовою дією розплавленого металу, гарячої рідини, гарячої пари чи газу. Хім травми являють собою хім опіки, гостре отруєння концентрованими кислотами, лужними розчинами та ін. Електричні травми пов’язані з проникненням струму через організм Л. Променеві травми пов’язані з впливом випромінювання. Комбіновані травми можуть бути заподіяні кількома видами впливу ( механічна дія й ураження струмом). Сукупність вир-х травм називають вир-м травматизмом.

24. Охарактеризуйте стан профзахворюваності і травматизму в Україні.

Тривалий період роботи в шкідливих умовах спричиняє виник­нення проф захворювань Найбільше (60 %) випадків проф захворювань спостерігається серед працівників вугільної пром.

Крім проф хвороб, на виробництві виділяють групу так званих виробничо зумовлених захворювань. До них відносять ті, що у принципі не відрізняються від звичайних хвороб, однак несприятливі умови праці викликають виникнення деяких з них і погіршують їх перебіг.

Незадовільний стан умов і безпеки праці, високий рівень травматизму та проф захворювань зумовлюються комплексом об’єктивних і суб’єктивних причин. Серед найголовніших з них є численні порушення чинного законод про охорону праці та наявність суттєвих недоліків у цьому законод.

Досягти істотного поліпшення ситуації з охороною праці мож­на лише за умови, коли одночасно із заходами щодо забезпечення поступового зростання економіки держави буде вжито ефективних заходів щодо усунення зазначених недоліків за обома напрямами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]