Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pidpr - копия.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
622.08 Кб
Скачать
  1. Чинники зростання ефективності виробництва.

Класифікацію чинників зростання ефективності (продуктивності) виробничо-еко­номічних та інших систем діяльності доцільно здійснювати за трьо­ма ознаками: 1) видами витрат і ресурсів (джерелами підвищен­ня ефективності); 2) напрямами розвитку та вдосконалення виробництва (діяль­ності); 3) місцем реалізації в системі управління виробництвом (діяльністю).

Групування чинників за першою ознакою уможливлює достатньо чітке визначення джерел підвищення ефективності:

- зростання про­дуктивності праці

- зниження а) зарплатомісткості б) фондомісткості в) матеріаломісткості продукції

- раціональ­не використання природних ресурсів.

Активне використання цих джерел підвищення ефективності виробництва (діяльності) передбачає здійснення комплексу заходи, які за змістом характеризують основні напрями розвитку та вдоско­налення виробничо-комерційної діяльності суб'єктів господарюван­ня: - прискорення науково-технічного та організаційного прогресу;

- підвищення якості й конкурентоспроможності продукції (послуг);

- усебічний розвиток та вдосконалення зовнішньоекономічної діяль­ності суб'єктів господарювання.

Практично найбільш важливою треба вважати класифікацію чинників ефективності за місцем реалізації в системі управління діяльністю (групування внутрішніх і зовнішніх чинників)

Внутрішні чинники: тверді (технологія, устаткування, матеріали та енергія, вироби); м’які (працівники, організація та системи, методи роботи, стиль управління)

Зовнішні чинники: державна економічна та соціальна політика, інституціональні механізми, інфраструктура, структурні зміни.

Напрямки дії та використання головних внутрішніх і зовнішніх чинників підвищення ефективності діяльності суб'єктів господарювання:

1. Технологія.

2. Устаткуванню

3. Матеріали та енергія

4. Вироби.

5. Працівники.

6. Організація і системи

7. Методи роботи.

8. Стиль управління,

9. Державна економічна й соціальна політика

10. Інституціональні механізми

11. Інфраструктура

12. Структурні зміни в суспільстві також впливають на показ­ники ефективності на різних рівнях господарювання.

  1. Змістово-типологічна характеристика економічної безпеки підприємства.

Економічна безпека підприємства – це такий стан всіх видів ресурсів підприємства та складових його потенціалу, за яких гарантується найбільш ефективне їх використання та розвиток, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам з метою досягнення стратегічної місії підприємства.

Рівень економічної безпеки підприємства сьогодні є одним із важливих чинників його ефективного функціонування. Джерелами негативних впливів на економічну безпеку можуть бути:

1) свідомі чи несвідомі дії окремих посадових осіб і суб'єктів господарювання (органів державної влади, міжнародних організацій, підприємств (організацій)-конкурентів;

2) збіг об'єктивних обставин (стан фінансової кон'юнктури на ринках даного підприємства, наукові відкриття та технологічні розробки, форс-мажорні обставини тощо).

Залежно від суб'єктної обумовленості негативні впливи на економічну безпеку можуть мати об'єктивний і суб'єктивний характер. Об'єктивними вважаються такі негативні впливи, які виникають не з волі конкретного підприємства або його окремих працівників. Суб'єктивні впливи мають місце внаслідок неефективної роботи підприємства в цілому або окремих його працівників (передовсім керівників і функціональних менеджерів) в тому числі, навмисної.

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тім, щоб гарантувати його стабільне та максимально ефективне функціонування тепер і високий потенціал розвитку в майбутньому. До основних функціональних цілей економічної безпеки належать:

• забезпечення високої фінансової ефективності роботи, фінансової стійкості та незалежності підприємства, запобігання банкрутству;

• забезпечення технологічної незалежності та досягнення високої конкурентоспроможності технічного потенціалу підприємства;

• досягнення високої ефективності менеджменту, оптимальної та ефективної організаційної структури управління підприємством;

• досягнення високого рівня кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу, належної ефективності корпоративних НДЦКР;

• мінімізація руйнівного впливу результатів виробничо-госпо дарської діяльності на стан навколишнього середовища;

• якісна правова захищеність усіх аспектів діяльності підприємства;

• забезпечення захисту інформаційного поля, комерційної таємниці і досягнення необхідного рівня інформаційного забезпечення роботи всіх підрозділів підприємства;

• ефективна організація безпеки персоналу підприємства, його капіталу та майна, а також комерційних інтересів.

Рівень економічної безпеки залежить від того, наскільки ефективне керівництво і спеціалісти будуть спроможні уникнути можливих загроз і ліквідувати шкідливі наслідки впливу зовнішнього і внутрішнього середовища.

Загальна схема процесу організації економічної безпеки включає такі дії: формування необхідних корпоративних ресурсів; загально стратегічне прогнозування та планування економічної безпеки за функціональними складовими; здійснення функціонального аналізу рівня економічної безпеки; загальна оцінка досягнутого рівня економічної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]