Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pidpr - копия.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
622.08 Кб
Скачать
  1. Зміст і форми фінансової діяльності підприємства.

Зміст фінансової діяльності підприємства полягає у виникненні грошових відносин, пов‘язаних з неперервним кругообігом коштів у формах витрачання ресурсів, одержання доходів, їх використання, а також із приводу відносин з постачальниками, покупцями продукції, працівниками підприємства, державними органами тощо.

Основні завдання фінансової діяльності підприємства: вибір форм фінансування та формування їх оптимального співвідношення; вибір структури капіталу підприємства, напрямків його використання; збалансування надходжень і видатків платіжних засобів підприємства у часі; забезпечення своєчасності розрахунків; підтримання необхідної ліквідності.

Фінансування за джерелами коштів поділяється: внутрішнє (прибуток, амортизація, виручка від продажу чи здавання в оренду майна) та зовнішнє (внески вкладників в статутний капітал, кредит, зобов‘язання боржників, державні субсидії).

Форми фінансування: за рахунок власних коштів; за рахунок залучених коштів.

Інструментом управління фінансами підприємства є фінансовий план. Цей план є підсумковим і одним із найважливіших розділів бізнес-плану підприємства. Основна мата складання фінансового плану (бюджету) підприємства – узгодження доходів із витратами у плановому періоді.

Фінансовий план включає: прогнозні дані щодо обсягів реалізації продукції; баланс грошових надходжень і витрат; таблицю доходів і витрат; баланс активів і пасивів підприємства; визначення точки беззбитковості.

Фінансовий план складається на кожний поточний рік з поквартальним виділенням двох розділів: надходжень і витрат (платежів).

Головним елементом фінансового плану є баланс, тобто деталізована репрезентація фінансового стану підприємства на конкретний момент часу.

Баланс складається з двох частин: активу і пасиву. В активі балансу (розділи: необоротні активи, оборотні активи, витрати майбутніх періодів) відображається все те, чим володіє підприємство на момент складання балансу. Пасив (розділи: власний капітал, забезпечення подальших витрат та платежів, довгострокові зобов’язання, поточні зобов’язання, доходи майбутніх періодів) показує джерела формування і нагромадження капіталу.

Співвідношення між окремими групами активів і пасивів балансу має важливе значення для оцінки фінансового стану підприємства.

У ринкових умовах метою функціонування будь-якого підприємства є виготовлення і реалізація продукції для задоволення ринкових потреб та одержання певної суми доходу.

Згідно з Національними стандартами бухгалтерського обліку (стандарт 3) в Україні:

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг (виручка від реалізації продукції), тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

Проте загальний дохід не характеризує ефективності виробничо-господарської діяльності підприємства. Загальна схема формування фінансових результатів діяльності підприємства відповідно до діючих нормативних документів може бути представлена

Податок на додану вартість відображає суму податку на додану вартість, включену до складу доходу (виручки) від реалізації продукції.

Акцизний збір – платники акцизного збору відображають суму, яка врахована у складі доходу (виручки) від реалізації продукції.

Інші вирахування з доходу відображають надані знижки, повернення товарів та інші суми, що підлягають вирахування з доходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]