Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pidpr - копия.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
622.08 Кб
Скачать
  1. Структура та принципи організації виробничого процесу.

Виробничий процес – це сукупність взаємозв‘язаних дій людей, засобів праці, та природи, потрібних для виготовлення продукції.

Головною складовою виробничого процесу є технологічний процес – сукупність дій зі зміни та визначення стану предмета праці.

Виробничі процеси поділяються:

  1. В залежності від їх ролі у виготовлені продукції (основні, допоміжні, обслуговуючі);

  2. За перебігом в часі (дискретні, безперервні.);

  3. За ступенем автоматизації (ручні, механізовані, автоматизовані, автоматичні).

Основною структурною одиницею виробничого процесу є операція.

Операція – це закінчена частина виробничого процесу, яка виконується на одному робочому місці, над тим самим предметом праці без переналагоджування устаткування.

Тривалість виробничого циклу – це інтервал від початку до закінчення процесу виготовлення продукції, тобто час, протягом якого запущені у виробництво предмети праці перетворюються на готову продукцію. Основні складові частини тривалості виробничого процесу характеризують його структуру.

Виробничий цикл складається з двох частин – технологічного періоду та перерв.

Час виробництва включає: час на виконання технологічних операцій, допоміжних, природних процесів.

Друга частина виробничого циклу – перерви.

Для виробів із тривалим циклом величина виробничого циклу обчислюється в календарних днях, у цьому разі враховуються усі перерви. Короткі цикли (до 5 днів) обчислюються в робочих днях без урахування вихідних. У багатьох випадках виконання допоміжних операцій збігається з часом перерв, особливо перерв чекання. Тоді величина циклу є меншою на суму його складових. Це треба враховувати під час обчислення загальної тривалості циклу.

Раціональна організація виробничого процесу в просторі і часі потребує дотримання певних принципів під час його проектування та організації:

  • принципу спеціалізації

  • принципу пропорційності

  • принцип паралельності

  • принцип прямоточності

  • принцип безперервності

  • принцип ритмічності

  • принцип автоматичності

  • принцип гнучкості

  • принцип гомеостатичності

  1. Організаційні типи виробництва.

Тип виробництва – це класифікаційна категорія виробництва, яка враховує такі його властивості як широта номенклатури, регулярність, стабільність і обсяг випуску продукції. Є три типи виробництва :

  1. Одиничне виробництво – широка номенклатура продукції, малий обсяг випуску однакових виробів, повторне виготовлення яких здебільшого не передбачається. Характерні риси: неповне завантаження окремих видів обладнання і цехів, більшість замовлень не повторюється, робочі місця мають технологічну спеціалізацію тощо.

  2. Серійне виробництво – має обмежену номенклатуру продукції, виготовлення окремих виробів періодично повторюється певними партіями (серіями) і сумарний їхній випуск може бути досить значним. Повторюваність виготовлення одних і тих виробів сприяє використанню (поряд з універсальним) спеціального обладнання, інструменту, що створює умови для підвищення рівня спеціалізації робочих місць. В залежності від широти номенклатури, величини партій , періодичності їхньої обробки серійне виробництво поділяється на дрібносерійне, середньосерійне, великосерійне. Різновиди серійного виробництва на підприємстві розрізняють в залежності від кількості детале–операцій, закріплених за робочим місцем. Показником різновиду серійного виробництва слугує коефіцієнт серійності (Ксер)коефіцієнт закріплення операцій:

Ксер=, (11.1)

де Чд.о. – кількість детале-операцій, які виконуються в даному цеху або на дільниці, одиниць;

Оц. – кількість одиниць обладнання в цеху, на дільниці.

  1. Масове виробництво – вузька номенклатура продукції, великий обсяг безперервного й тривалого виготовлення однакових виробів.

Техніко-економічні показники діяльності підприємства знаходяться в прямій залежності від типу виробництва. Найкращі техніко-економічні показники має поточно-масове виробництво. Пояснюється це високим рівнем спеціалізації, постійною номенклатурою виробів, значним обсягом їх випуску.

Від типа виробництва в значній мірі залежить вибір методів його організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]