Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pidpr - копия.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
622.08 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів.

Капітал – головна сума коштів, необхідних для започаткування та здійснення виробництва.

Авансований капітал витрачається на придбання засобів виробництва (постійний капітал) та наймання робочої сили (змінний капітал).

Постійний капітал поділяється на:

  • основний капітал – це частина постійного капіталу, яка складається з вартості засобів праці;

  • оборотний капітал – це частина постійного капіталу, яка витрачається на придбання на ринку предметів праці.

Елементи засобів виробництва стають виробничими фондами лише з моменту їхнього безпосереднього використання у виробничому процесі. Виробничі фонди на відміну від засобів виробництва є виключно вартісною економічною категорією.

Виробничі фонди підприємства поділяються на:

- основні фонди або ж основні засоби (ОФ) – це засоби праці, які функціонують у виробничому процесі тривалий час (більше одного року), не змінюють своєї первісної натуральної форми та розмірів і переносять свою вартість на вартість готової продукції поступово, шляхом амортизаційних відрахувань;

- оборотні фонди – це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживається в кожному технологічному циклі виготовлення продукції, змінює або втрачає свій первинний натуральний вигляд і повністю переносить свою вартість на вартість продукції.

  1. Оцінка, класифікація та структура основних фондів.

Оцінка основних фондів підприємства являє собою грошове вираження їх вартості. Вона необхідна для правильного визначення загального обсягу основних фондів їх динаміки і структури, розрахунку економічних показників господарської діяльності підприємства за певний період часу.

У зв’язку з тривалим функціонуванням та поступовим спрацюванням засобів праці, постійною зміною умов їх відтворення існує декілька видів оцінки основних фондів.

Первісна вартість основних фондів – це фактична їх вартість на момент введення в дію чи придбання.

Відновна вартість основних фондів – це вартість їх відтворення в сучасних умовах виробництва. Вона враховує ті ж витрати, що й первісна вартість, але за сучасними цінами.

Повна (первісна і відновна) вартість основних фондів – це їх вартість у новому, не спрацьованому стані.

Залишкова вартість основних фондів характеризує реально існуючу їх вартість, ще не перенесену на вартість виготовлюваної продукції (виконуваної роботи, здійснювані послуги).

Необхідною умовою правильного обліку і планування відтворення ОФ підприємств є їхня класифікація:

1. В залежності від участі у виробничому процесі розрізняють:

- виробничі фонди;

- невиробничі фонди.

2. Для цілей бухгалтерського обліку і статистики:- земельні ділянки; - капітальні витрати на поліпшення земель; - будівлі, споруди та передавальні пристрої; - машини та устаткування; - транспортні засоби; - інструменти, прилади, інвентар (меблі); - інші основні засоби.

3. Для розрахунків амортизаційних відрахувань, а також для потреб податкового обліку:

- І група (виробничо-технічні будівлі, споруди, їхні структурні компоненти та передавальні пристрої);

- ІІ група (транспортні засоби (включаючи автомобілі); меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні пристрої та інструменти; офісне (конторське) обладнання, пристрої до нього);

- ІІІ група (інші основні фонди, що не ввійшли до груп 1 і 2, а саме: робочі машини та устаткування, силові машини та устаткування, вимірювально-регулюючі пристрої, лабораторне устаткування та інші);

- IV група (електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, їх програмне забезпечення, пов‘язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів)).

Структура основних фондів – це склад та співвідношення між групами основних фондів відповідно до класифікаційних ознак. Розрізняють такі види структур:

1. Виробнича (технологічна) структура ОФ – це співвідношення різних груп основних фондів у їх загальній вартості, або співвідношення активної і пасивної частини основних фондів.

2. Галузева структура ОФ характеризується співвідношенням питомої ваги ОФ різних галузей до їх загальної вартості.

3. Вікова структура ОФ – це співвідношення ОФ різних вікових груп у їх загальній вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]