Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pidpr - копия.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
622.08 Кб
Скачать
  1. Система технічного обслуговування підприємства.

Необхідними умовами нормального перебігу виробничих процесів на пiдприємствi є: постійне підтримування в робочому стані машин та устаткування, інших засобів праці; своєчасне забезпечення робочих місць сировиною, матеріалами, інструментом, енергією; виконання транспортних операцій та інших пов’язаних з ними робіт. Усе це має здійснювати ефективно діюча система технічного обслуговування виробництва.

До системи технічного обслуговування виробництва входять :

1.Ремонтне господарство.

Складається з вiддiлу головного механіка, ремонтно-механічного цеху, ремонтно-будівельного цеху, цехових ремонтних баз. Залежно від того, як визначаються потреби в ремонтних роботах, розрізняють систему планово-запобіжного ремонту (систему ПЗР) i систему ремонту за результатами технічної діагностики. Суть системи ПЗР полягає в тому, що всі запобiжнi заходи та ремонти здійснюються відповідно до встановлених заздалегідь нормативів. Визначення обсягів i видів ремонтних робіт у системі ремонту за результатами технічної діагностики здійснюється залежно від фактичної потреби в них після об’єктивного контролю технічного стану того іншого виду засобів праці. Плановi ремонти залежно вiд обсягу, складностi й термiну проведення робiт подiляються на поточний ремонт та капiтальний ремонт.

2. Iнструментальне господарство — це сукупнiсть внутрішньовиробничих підрозділів пiдприємства, зайнятих придбанням, проектуванням виготовленням, вiдновленням i ремонтом технологiчноi оснастки, облiком, зберiганням i видачею на робочi мiсця. Складається з іструментального вiддiлу, iнструментального цеху, централыного iнструментального складу, цехових iнструментально-роздавальних комор. Безпосереднiй процес управлiння iнструментальним господарством передбачає: визначення потреби в iнструментi; органiзацiю власного виробництва оснастки; придбання необхiдного iнструменту в спецiалiзованих виробникiв (продавцiв); організацiю належної експлуатацїi iнструменту виробничими пiдроздiлами пiдприємства.

3. Транспортне господарство – це комплекс пiдроздiлiв, які займаються вантажно-розвантажувальними роботами та перемiщенням вантажiв. Складається з транспортно-технологiчного вiдлiлу, транспортного цеху (цехи за видами транспорту - залiзничного, автомобiльного, електрокарного). Уся сукупнiсть транспортних операцiй на пiдпiриємствi здiйснюється за допомогою трьох взаємозв’язаних видiв транспорту:

  • зовнiшнiй транспорт, забезпечує зв’язок пiдприємства з приймальними пунктами транспорту загального користування (залiзничними станцiями, водними та аеропортами), а також зi складами мiсцевих контрагентiв.

  • мiжцеховий транспорт використовусться для перевезень вантажiв на територiї пiдприємства (мiж цехами, службами, складами).

  • внутрiшньоцеховий транспорт виконує транспортнi операцiї в межах окремого цеху. Вiн, у свою чергу, подiляється на загальноцеховий (перевезення вантажiв мiж цеховими складами, дiльницями, технологiчними лiнiями) i мiжоперацiйний (зв’язок мiж окремими робочими мiсцями).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]