Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pidpr - копия.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
622.08 Кб
Скачать
  1. Формування і використання прибутку.

Прибуток – це частина чистого доходу, що залишається підприємству після відшкодування всіх витрат, пов‘язаних з виробництвом, реалізацією продукції та іншими видами діяльності.

В умовах ринку прибуток є джерелом усіх фінансових ресурсів підприємства. Величина прибутку характеризує фінансові результати роботи підприємства та визначає його фінансовий стан.

Розрізняють такі найважливіші види прибутку:

1. Валовий (балансовий прибуток) – розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції і собівартістю реалізованої продукції.

Валовий прибуток може бути зменшений на величину супутніх платежів (податок на майно, податок з власників транспортних засобів, плата за землю, утримання дошкільних закладів тощо).

2. Операційний прибуток – це балансовий прибуток, скоригований на різницю інших операційних доходів та операційних витрат.

Інші операційні доходи відображають суми від операційної діяльності підприємства, крім доходу від реалізації продукції, а саме: дохід від оренди майна, від операційних курсових різниць, від реалізації оборотних активів, відшкодування раніше списаних активів тощо.

Операційні витрати включають: адміністративні витрати (загальногосподарські витрати, пов‘язані з управлінням та обслуговуванням підприємства); витрати на збут; інші операційні витрати (сумнівні борги та втрати від знецінення запасів, втрати від операційних курсових різниць, економічні санкції та інші витрати, які виникають у процесі операційної діяльності підприємства (крім витрат, що включаються до собівартості продукції).

3. Прибуток від звичайної діяльності – це операційний прибуток, скоригований на величину фінансових та інших доходів і фінансових та інших витрат.

До фінансових та інших доходів належать: дохід від інвестицій в інші підприємства; дивіденди; відсотки та інші доходи від фінансових інвестицій; дохід від неопераційних курсових різниць тощо

До фінансових та інших витрат належать: сплата відсотків за позиковий капітал; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необоротних активів; інші втрати та витрати, не пов‘язані з операційною діяльністю.

4. Чистий прибуток – прибуток після оподаткування - реально поступає в розпорядження підприємства (оподатковуваний прибуток за мінусом суми податку на прибуток).

Чистий прибуток поступає в повне розпорядження підприємства та використовується згідно з його статутом і рішенням власників. Передбачено облік використання чистого прибутку на створення резервного фонду, виплату дивідендів, поповнення статутного фонду, інші напрямки використання.

Отже, прибуток будь-якого підприємства формується за рахунок таких джерел:

- прибуток від реалізації продукції (виконання робіт, надання послуг); інакше цей прибуток називають прибутком від операційної діяльності, тобто такої, яка відображає основну мету існування підприємства на ринку та профіль діяльності. Прибуток від реалізації – обчислюється як різниця між виручкою від реалізації продукції (без урахування податку на додану вартість і акцизного збору) та її повною собівартістю;

  • прибуток від продажу майна включає прибуток від продажу основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, тощо. Розраховують як різницю між ціною продажу та балансовою (залишковою) вартістю об‘єкта, який продається;

  • прибуток від позареалізаційних операцій – це прибуток від пайової участі в спільних підприємствах, здавання майна в оренду, дивіденди на цінні папери, дохід від володіння борговими зобов‘язаннями, надходження від економічних санкцій, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]