Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

14. Поняття і форми реалізації права.

Реалізація права – це втілення положень правових норм у фактичній поведінці діяльності суб’єктів права;

- це різноманітний процес практичного здійснення правових вимог у діяльності тих або інших суб’єктів. Саме через реалізацію НП досягається результат зміст якого був закладений законодавцем при виданні НП.

Реалізація НП здійснюється за різних форм:

1.дотримання права - це форма реалізації права , яка знаходить свій вираз в узгодженні суб’єктами своєї поведінки з нормами заборонами. Суб’єктами утримання від поведінки яка заборонена (пасивна поведінка)

2.виконання права – це форма реалізації що знаходит свій вираз у діях суб’єктів щодо здійснення субєктами зобов’язан. припису права (активна поведінка)

3.використання права – це форма реалізації права що полягає у здійсненні тими або іншими суб’єктами повноважень наданих їм НП (або використання або утримання)

4.застосування права – активно-владна діяльність компетентних державних органів щодо встановлення в рамках юридичних норм індивідуальних правил поведінки персоніфікованих суб’єктів права

Вимогами щодо правильного застосування права є :

Законність; Обґрунтованість; Доцільність

Відсутність правової норми для врегулювання певної групи суспільних відносин є прогалиною в праві, яка усувається шляхом застосування аналогії закону й аналогії права.

Аналогія закону – це вирішення справи (за наявності прогалини у праві) на основі норми, яка регулює найбільш подібні суспільні відносини.

Аналогія права - вирішення справи ( за наявності прогалини у праві та відсутності аналогічної правової норми) на основі принципів відповідної галузі права або цієї системи права в цілому .

15. Застосування права як особлива форма його реалізації.

Застосування норм права є особливою формою його реалізації. Це — державно-владна, організацій­на діяльність компетентних органів держави й поса­дових осіб із реалізації правових норм стосовно кон­кретних життєвих випадків через винесення індиві­дуально-конкретних правових наказів (приписів).

Для цієї форми реалізації характерними є специ­фічні ознаки, а саме:

• цей вид діяльності здійснюється компетентними органами, що наділені державно-владними пов­новаженнями;

• застосування права здійснюється в чітко визна­чених законом процесуальних формах;

• вона має державно-владний характер: рішення ухвалюється на підставі однобічного волевияв­лення компетентного органу; правові приписи обов'язкові до виконання та в необхідних ви­падках забезпечуються примусовою силою дер­жави;

• це — організуюча діяльність, оскільки створює відповідні умови для більш повної реалізації правових норм;

• вона відображає елементи творчості, що означає неформальність рішення у кожному конкретно­му випадку;

• зміст діяльності полягає у винесенні індивіду­ально-конкретних, зазвичай обов'язкових до ви­конання, рішень, які за сутністю відрізняються від правових приписів загального характеру (тобто нормативно-правових актів);

• у цій діяльності органи правозастосування ви­ступають суб'єктами управління; особи, віднос­но яких застосовується право, — об'єктами уп­равління; винесені рішення (правозастосовні ак­ти) — засобами управління.

Випадки реалізації права у формі застосування:

• коли правовідносини не можуть виникнути у суб'єктів права без державно-владної діяльності компетентних органів держави або їхніх посадо­вих осіб (призов на дійсну військову службу, за­рахування до навчального закладу, зайняття но­вої посади);

• за наявності спору чи якихось перепон на шляху до здійснення суб'єктивного права (розділ майна подружжя в судовому порядку, спір Із приво­ду права на спадщину);

• коли особа притягається до юридичної відпові­дальності за скоєне правопорушення. До правозастосовної діяльності ставляться такі вимоги:

• законність (здійснення в суворо встановленому законодавством порядку);

• обґрунтованість (винесення рішення лише на підставі повного та всебічного вивчення обста­вин справи);

• доцільність (урахування особливостей конкрет­ної ситуації, за якої відбувається правозастосування, а також особливостей особи, стосовно до якої виноситься рішення);

• справедливість (рішення ухвалюється на підста­ві норм права, але до уваги беруться й існуючі в суспільстві норми моралі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]