Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

50. Поняття, підстави та умови цивільно-правової відповідальності

ЦПВ — один з видів юридичної відповідальності, суть якої полягає в покладанні на правопорушника несприятливих майнових наслідків.

ЦПВ носить компенсаційний характер: її мета — відновити порушені майнові права кредитора або відшкодувати заподіяну йому моральну або майнову шкоду.

Підставами ЦПВ виступають; невиконання або неналежне виконання зобов'язань; спричинення шкоди.

У разі невиконання або неналежного виконання зобов'язання боржник зобов'язаний відшкодувати кредитору нанесені йому збитки. У збитки кредитора включаються: витрати, зроблені кредитором, втрата або пошкодження його майна (прямі збитки), а також не одержані кредитором доходи, які одержав би при виконанні зобов'язання боржником (упущена вигода).

Шкода, заподіяна особі або майну громадянина, а також шкода, заподіяна юридичній особі, підлягає відшкодуванню винною особою в повному об'ємі. Відшкодування як моральної, так і майнової шкоди здійснюється в майновій, як правило, грошовій формі.

Однією з умов ЦПВ є вина правопорушника. Особа вважається винною, якщо не доведе зворотне. Відсутність вини, а значить — і підстав для ЦПВ, доводиться особою, що не виконала зобов'язання або заподіяла шкоду. Зокрема, особа звільняється від ЦПВ за шкоду, нанесену в умовах необхідної оборони або крайньої необхідності.

Виключенням із загального правила про необхідність вини як умови юридичної відповідальності є ЦПВ за шкоду, нанесену джерелом підвищеної небезпеки. ЮО і ФО, діяльність яких пов'язана з підвищеною небезпекою для оточуючих, зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки, якщо не доведуть, що шкода виникла унаслідок непереборної сили або наміру потерпілого.

52. Види цивільно-правової відповідальності

ЦПВ – правовідношення, що виявляється як несприятливі наслідки майнового і немайнового характеру у боржника, які забезпечуються державним примусом і тягнуть за собою засудження правопорушення і його суб’єктів. Цивільно-правова відповідальність – один із видів юридичної відповідальності, якій властиві всі ознаки, що характеризують юр. відп-ть і має свої особливості. Ознаки юр.відп-ті: 1) це одна із форм державно-примусового впливу на правопорушника; 2)застосовується до осіб, що допустили правопор-ня; 3)застосовується уповноваженими на те компетентними органами; 4)полягає у застосування до правопор-ка передбачених законом санкцій. Особливості цив.-пр. відп-ті: 1) майновий характер; 2) відповідність розміру відп-ті розміру спричиненої шкоди; 3) рівна відп-ть за однотипні правопор-ня; 4) майнові санкції стягуються, як правило, на користь потерпілої сторони і у випадках, передбачених законодавством, допускається звернення в доход держави. У цив. праві існує 4 види санкцій: 1) конфіскаційні санкції – безоплатне вилучення державою майна як санкцію за правопор-ня; 2) стимулюючі (штрафні) – стягуються на користь потерпілої особи і можуть бути встановлені як законом, так і угодою сторін (неустойка, штраф, пеня); 3)компенсаційні санкції – виконують функцію відновлення майнового стану потерпілого, відшкодування йому витрат у вигляді збитків, шкоди і ущерба; 4)відмова в захисті – санкція особливого виду, яка застосовується у випадках зловживання правом уповноваженої особи.

Види:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]