Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

63. Відпустки : поняття та види

Найтривалішим часом відпочинку є відпустка, що являє собою певний календарний період часу, що надається працівникові протягом робочого року для відпочинку зі звільненням від виконання труд обов’язків, але зі збереженням за ним місця роботи та, як правило, середнього заробітку. Вона також має декілька видів:

  1. Щорічні: основна; додаткова за роботу зі шкід­ливими й тяжкими умовами праці; за особливий характер роботи; інші, передбачені чинним законо­давством.

  2. Додаткові у зв'язку з навчанням (для тих, хто навчається без відриву від виробництва).

  3. Творча (надається працівникам для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників тощо).

  4. Соціальна: у зв'язку з вагітністю й пологами; з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; працівникам, які мають дітей.

  5. Відпустки без збереження заробітної платні надаються на різні строки у випадках, передбачених Законом України "Про відпустки". Без згоди власника або уповноваженого ним органу: ветеранам війни; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; пенсіонерам за віком; інвалідам; особам, які одружуються; працівникам у разі смерті рідних — чоловіка (дружини), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчерки), братів, сестер тощо. За згодою сторін трудового договору відпустка надається до 15 календарних днів на рік і може поділятися на частини, але загалом не більше ніж 15 календарних днів.

Відпустка без збереження заробітної платні (або з частковим її збереженням) може надаватись і в разі простою підприємства (строк і порядок надання ви­значається колективним договором).

Всі відпустки визначаються в календарних днях. При цьому святкові й неробочі дні під час визначення тривалості відпустки не враховуються і не оплачуються.

Найбільш поширеною є щорічна основна відпустка, її тривалість не повинна бути меншою ніж 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, визначення якого здійснюється від дня укладення трудового договору (контракту).

64.Поняття трудової дисципліни. Дисциплінарна відповідальність, види дисциплінарних стягнень. Порядок їх застосування

Трудова дисципліна — це інститут трудового права України, регулюючий внутрішній трудовий розпорядок, що встановлює трудові права і, обов'язки працівників і адміністрації, заходи заохочення і покарання за виконання або невиконання трудових обов'язків.

Норми даного інституту містяться в Кодексі законів про, праці України, спеціальних нормативно-правових актах (наприклад, в статутах і положеннях про дисципліну в різних галузях економіки, дисциплінарних статутах державних службовців), а також в локальних актах. До останніх належать правила внутрішнього трудового розпорядку.

Правила внутрішнього трудового розпорядку — локальний нормативно-правовий акт, що приймається і діє виключно в межах підприємства, установи, організації. ПВТР затверджуються трудовим колективом за представленням власника і профспілкового комітету на основі типових правил внутрішнього трудового розпорядку.

Трудова дисципліна забезпечується шляхом застосування двох основних методів дії на працівника — переконання і примушення, а також метод заохочення.

Метод переконання заснований на вихованні у працівника свідомого відношення до своїх трудових обов'язків, на формуванні у нього стійкого бажання сумлінно трудитися. Юридичне втілення методу переконання — заходи дисциплінарного заохочення.

Метод примушення — спосіб дії на працівника, що забезпечує виконання їм трудових обов'язків всупереч його волі. Юридична форма даного методу — дисциплінарні стягнення (звільнення, догана).

Дисциплінарна відповідальність – окремий вид юридичної відповідальності, яка полягає у передбаченому нормами трудового права обов’язку працівника відповідати за вчинене трудове правопорушення і понести відповідні санкції.

Підставою є трудове правопорушення – винна протиправне діяння, яке полягає у невиконанні або порушенні трудових обов’язків працівником.

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

1) догана – полягає у власному усному чи письмовому засудженні неправомірної поведінки працівнка;

2) звільнення .

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника. Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]