Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

54. Поняття, умови та види трудового договору

У переважній більшості трудові відносини виникають на основі особливого юридичного факту — трудового договору.

Трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації. Відповідно до нього працівник зобов'язується виконувати певну роботу з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник зобов'язується виплачувати працівнику заробітну платню і забезпечувати необхідні умови праці.

Зміст трудового договору складають умови, по яких досягнута угода між працівником і працедавцем. Умови розділяють на дві групи:

1 необхідні (обов'язкові) умови, без яких трудовий договір неможливий—місце роботи, трудова функція (тобто певна робота, яку виконуватиме працівник), дата початку роботи, оплата праці;

2 додаткові (факультативні) умови. Дана група умов стає обов'язковою тільки при включенні їх в трудовий договір. Інакше кажучи, трудовий договір може бути поміщений і без додаткових умов. Такі, наприклад, випробувальний термін при прийомі на роботу, робота на умовах неповного робочого часу, пільги і послуги з соціального забезпечення і т.д.

Умови трудового договору не повинні погіршувати положення працівника в порівнянні з чинним законодавством. Інакше такий договір визнається недійсним.

Трудовий договір (види):

— на невизначений термін (безстроковий договір) укладається з дотриманням загальних положень; це звичайний труд договір між роботодавцем і найманим працівником, укладається в усіх випадках, якщо законодавством не передбачені спеціальні норми для конкретного виду робіт або категорій працівників.

—на певний термін; термін встановлюється угодою сторін і може визначатися не тільки конкретним періодом, а й настанням певної події. Може укладатися для зміни тимчасово відсутнього працівника.

—на час виконання певної роботи: укладається з працівниками, які прийняті на роботу на термін до двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутнього працівника – до чотирьох місяців. Власник повинен зазначити тимчасовий характер роботи. До тимчасового працівника не застосовується випробувальний термін, але він має право на відпустку. Має право розірвати труд договір, попередивши про це власника за три дні.

  • про сезонну роботу: сезонними вважаються роботи, які з природних чи кліматичних умов виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше шести місяців.

  • про сумісництво: сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної роботи, іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах труд договору у вільний від основної роботи час на тому самому або на іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

  • про суміщення професій і посад: суміщення – форма організації праці, за якої працівник, за його згодою, протягом робочого дня або робочої зміни поряд зі своєю основною роботою, обумовленою труд договором, виконує додаткову роботу за іншою професією або на іншій посаді на тому самому підприємстві, в установі, організації, за що отримує відповідну оплату.

Трудовий договір, працедавцем в якому виступає ФО, повинен бути зареєстрований в державній службі зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]