Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

20. Правомірна поведінка: поняття та її види.

Правова поведінка – це усвідомлена поведінка суб’єктів права, яка відповідає правовим приписам, є суспільно-корисною і гарантується державою.

Правомірна поведінка може бути:

Звичаєвою

Маргінальною (заснованою на мотивах страху перед відповідальністю)

Конформістською (пристосувальною)

Соціально-активною, яка у свою чергу поділяється на : об’єктивно-необхідну (виконання трудових обов’язків, дотримання правил дорожнього руху), бажаною для суспільства(участь у виборах , одруження), соціально-допустимою(страйк., розлучення)

За особливостями суб'єктивної сторони розрізняють такі види правомірної (законослухняної) поведінки:

• активну;

• звичайну (звичну);

• пасивну (конформістську — її різновид);

• маргінальну.

Активна правомірна поведінка — це вид правомірної поведінки, який полягає в цілеспрямованій діяльності громадян, посадових осіб, пов'язаній з реалізацією своїх прав, обов'язків, компетенції в рамках правових норм і пов'язаний з додатковими витратами часу, енергії, а іноді й матеріальних коштів.

Звичайна (звична) правомірна поведінка — це вид законослухняної поведінки, що являє собою повсякденну службову, побутову та іншу діяльність людини, яка відповідає розпорядженням правових норм, стала звичкою і не потребує додаткових витрат і зусиль. Необхідність здійснення поведінки лише правомірним чином стала для такої людини звичною, навіть неусвідомленою в усіх аспектах.

Пасивна правомірна поведінка — це вид правомірної поведінки, який виявляється в бездіяльності, умисному невикористанні суб'єктом належних йому прав і обов'язків: неучасті у виборах тощо. Пасивна позиція призводить до конформістської поведінки, тобто пасивно-пристосовницької, яка не відрізняється від поведінки інших (принцип: «роби так, як роблять інші») — до підпорядкування суб'єкта груповим стандартам і вимогам.

Маргінальна поведінка — це вид поведінки, який характеризується «проміжним» (прикордонним) між правомірним і протиправним станом особи. Маргінальна поведінка особи виражається в готовності до протиправних дій у разі зменшення нагляду за її поведінкою, але не стає антисуспільною, не призводить до правопорушення через страх юридичної відповідальності (на­приклад, пасажир оплатив проїзд в автобусі лише тому, що в нього зайшов контролер).

21. Правопорушення : поняття , ознаки та види.

Правопорушення — це протиправне, винне, завдаюче шкоди особи, суспільству або державі, діяння деліктоздатної особи.

Ознаки правопорушення:

1)суперечність конкретному правовому розпорядженню — невиконання обов'язку або порушення заборони;

2)винність — правопорушенням є лише діяння, досконале умисне або по необережності;

3)нанесення шкоди особи, суспільству або державі або, у ряді обумовлених законом випадків — реальна загроза нанесення такої шкоди;

4)правопорушення є вольовим, усвідомленим діянням, яке виражається у формі дії або бездіяльності. Образ думки, переконання, переконання, якими б антигуманними або зловмисними вони ні були — не карані;

5)відповідальним за правопорушення може бути тільки фізична або ЮО» здатна нести відповідальність за свої дії (деліктоздатна особа).

Залежно від ступеня небезпеки правопорушення і завданої їм шкоди правопорушення розділяють на злочини і провину.

Злочини — найбільш небезпечні для суспільства правопорушення, що роблять замах на най значущіші соціальні цінності (життя, здоров'я індивіда, власність, безпеку держави, суспільну безпеку і т.д.). Злочинами є тільки кримінальні правопорушення.

Проступок — менш небезпечні правопорушення (порушення трудової дисципліни, громадського порядку, невиконання цивільно-правового договору і т.д.).

Залежно від виду юридичної відповідальності правопорушення підрозділяються на:

1) кримінальні правопорушення (злочини);

  1. цивільно-правова провина (наприклад, невиконання договірного зобов'язання, порушення авторського права);

  2. адміністративна провина (наприклад, порушення громадського порядку, правил торгівлі, правил дорожнього руху, що не призвели тяжких наслідків);

  3. дисциплінарна провина (наприклад, порушення трудової дисципліни).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]