Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

16. Характеристика процесу стадій застосування права.

Правозастосовна діяльність здійснюється у пев­них стадіях:

• встановлення та аналіз фактичних обставин юридичної справи або встановлення юридичне значущих фактів (визначення часу, способу, місця дії, розміру збитків, психічне ставлення суб'єктів до скоєно­го та ін.);

вибір, аналіз і тлумачення правової норми (на цій стадії відбувається вибір правової норми або юридична кваліфікація — оцінювання конкрет­ної життєвої ситуації з боку права. Потім ро­биться аналіз відносно справжності правової норми, вивчається та роз'яснюється її зміст);

ухвалення рішення (ця стадія передбачає вине­сення суб'єктом правозастосування індивідуаль­но-конкретного рішення про взаємні права та обов'язки тих осіб, які можуть або мусять реалі­зувати норму права. Таке рішення повинно ма­ти свій зовнішній вираз в усній чи письмовій формі, яка є найбільш поширеною. Письмова форма передбачає видання право застосовного акта, де знаходить своє закріплення рішення компетентного органу.

17. Тлумачення правових норм : поняття, види та способи.

Тлумачення норм права – це спеціальна діяльність офіційних і неофіційних суб’єктів права щодо визначення та роз’яснення змісту та термінів нормативно-правового акта.

Суб’єктами офіційного тлумачення є компетентні державні органи. Офіційне тлумачення розподіляється на автентичне( тобто тлумачення норм права тими органами що їх видали) та легальне (тлумачення спеціальним органом , який має на це повноваження)

Офіційне тлумачення має обов’язковий характер. Актами офіційного тлумачення правових норм є акти Конституційного Суду, що містять: найменування рішення, дату прийняття рішення, склад суддів, зміст звернення, акт, який потрібно тлумачити, мотивуючу та резолютивну частини. Офіційне тлумачення є нормативним, тобто обов’язковим для всіх суб’єктів суспільних відносин, і каузальним, обов’язковим тільки для конкретного випадку, конкретної справи, конкретних осіб. Казуальне тлумачення розподіляється на судове й адміністративне.

Неофіційне тлумачення - це таке роз’яснення норм права, яке дається неофіційними суб’єктами. Воно не має загального характеру для суб’єктів суспільних відносин. Його суб’єктами можуть бути: вчені-юристи, практики, громадські організації, науковці. Тлумачення яке зробив вчений-юрист називається – доктринальним.

Офіційне і неофіційне тлумачення залежно від способів поділяється на: буквальне (текст роз’яснюється без виходу за його межі); обмежувальне (тлумачиться окрема стаття, окреме положення); розширене ( тлумачення дається ширше за зміст)

Тлумачення норм права здійснюється певними способами, прийомами.

Основні способи тлумачення права :

1.Граматичний спосіб –дозволяє визначити не тільки значення слова, а й логічно-граматичний аналіз речення.

2.Логічний – сприяє з’ясуванню змісту норми права з позиції формальної логіки.

3.Системний – пояснює суть і зміст правової норми шляхом зіставлення її з іншими нормами.

4.Спеціально-юридичний спосіб тлумачить волю законодавця.

5.Історико-політичний – вивчає історичні обставини видання акта , враховує які політичні сили обумовили його прийняття.

6.Функціональний спосіб – полягає у врахуванні факторів та умов в яких реалізується, функціонує чи діє норма права, з’ясовує вплив факторів на зміст норми.

Тлумачення норм права гостро ставить питання про мову правових актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]