Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

4. Характеристика основних теорій походження держави

У теорії держави існують і права існують різноманітні концепції виникнення держави.

1.Теологічна-теорія.Представником теологічної теорії був Фома Аквінський. Його вчення побудовано на ієрархії форм : від Бога – чистого розуму - до духовного і матеріального світу. Проголошення божественного походження держави обґрунтовує її вічність і непорушність, виправдовує найбільш реакційні державні устрої , вказує на те, що будь-яке посягання на державу приречене на невдачу, оскільки влада вкладена в руки правителя Богом і покликана захищати благо всіх.

2. Патріархальна теорія. Сутність її полягає у твердженні, що держава полягає у сім’ї , є результатом історичного розвитку та збільшення останньої, а отже, абсолютна влада монарха – це продовження батьківської влади. Основними представниками цієї теорії Арістотель, Фільмер , Михайловський. Наприклад Фільмер у своєму творі «Патріархія чи природна влада короля » стверджує, що абсолютна влада монарха бере свій початок безпосередньо від Адама . Держава виростає із сім’ї , а влада монарха через Адама дана Богом, а тому не підвладна жодним людським законам.

3.Договірна теорія. Виникла у Давній Греції , а пізніше була сформульована і обґрунтована у працях Монтеск’є , Спінози, Руссо, Радищева, які розглядали державу та право як продукт людського розуму, а не божественної волі. Об’єднання людей у державу заради миру і благополуччя відбувається на основі добровільного договору. Між кожним членом суспільства і майбутньою державою укладається договір про те , що одні будуть управляти, а інші – підкорятися. Правителі – це представники народу, які повинні звітувати перед ним і обиратися за його волею. В обмін на гарантії особистої безпеки народ відмовляється від частини своєї свободи і зобов’язується підкорятися правителям.

4. Психологічна теорія. За цією теорією держава виникла завдяки особливим властивостям психіки людей. Начебто людській психіці притаманна потреба покори, наслідування, усвідомлення залежності від видатної особи. Народ є інертною масою, нездатний приймати рішення, а тому потребує постійного керівництва. Представником цієї теорії був Петражицький.

5. Теорія насильства. Відповідно до неї, держава виникла як результат завоювання одних племен іншими, поневолення одного народу іншим. На думку прихильників цієї теорії, держава є тією силою , яку утворюють завойовники для переможців. Представниками теорії були Гумплович, Каутський, Дюринг.

6. Органічна теорія. Була обґрунтована англійським філософом Г. Спенсером, який проводив аналогію між державою та біологічним організмом. На думку вченого держава подібно до біологічного організму : народжується, розмножується, старіє і гине. Як біологічний організм вона має політичне тіло: руки, ноги, голову, тулуб, що виконують відповіні функції.

7.Теорія геологічного детермінізму.(Мечніков, Хантінгтон) вирішальними факторами у виникненні держав вважає клімат, ландшафти., природні ресурси.

8. Демографічна теорія. (Мальтус) полягає в тому , що практично всі суспільні процеси , зокрема й утворення держави, обумовленні збільшення народонаселення.

9. Технократичні та техніко-економічні теорії. (Г. Чайло) пояснюють процес виникнення держави тільки прогресом продуктивних сил , переходом до продуктивної економіки. Різновидом цих теорії є марксизм, за яким визначаються соціально-економічні фактори появи держави.

10.Історико-матеріалістична (класова) теорія, прихильниками якої були Морган, Маркс, Енгельс та інші вчені , полягає в тому що держава виникла внаслідок економічних причин, зокрема як результат розвитку і занепаду первісного ладу, розвитку способу виробництва, що й визначає соціальні зміни у суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]