Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

5.Поняття та основні ознаки права

Право-це система загальнообов'язкових, формально-визначених, встановлених і охороняємих державою правил поведінки, що регулюють суспільні відносини і виражають міру свободи і справедливості.

Ознаки права:

1Загальнообов'язковість.Правові розпорядження адресовані всім учасникам правових відносин і обов'язкові для них;

2 Нормативність. Право складається з правил загального характеру, розрахованих на неодноразове застосування.

3 Формальна визначеність. Правові норми, як правило, фіксуються письмово, вони мають чітку логічну структуру.

4 Системність. Право представляє собою цілісну систему взаємозв'язаних норм, в якій у кожної норми є своє, строго певне місце і взаємозв'язки з іншими нормами;

5 Зв'язок з державою. Право пов'язане з державою перш за все тим, що правові норми встановлюються або санкціонуються державою. Право охороняється державним примусом;

6 Регулятивна. Право виступає як регулятор суспільних відносин

7 Вираз міри свободи і справедливості. Право надає людині легальну можливість реалізувати свої інтереси, не порушуючи прав і свобод інших людей. Крім того, воно встановлює баланс між поведінкою людини і його Соціальним положенням (справедливість). У цьому полягає особова цінність права.

6. Право як особливий вид соціальних норм

Кожне суспільство має регулювати відносини між людьми забезпечуючи охорону і захист цих відносин . таке регулювання і охорона забезпечується за допомогою соціальних норм.

Соціальні норми – це загальне правило поведінки людини в суспільстві є результатом свідомо вольової діяльності певної частини чи всього суспільства і забезпечується різними засобами соціального впливу, позбавлені формальної визначеності, не мають точно визначених меж дій, дотримуються звичкою, внутрішнім переконанням, моральним та громадським впливом, встановлюються недержавними суб’єктами, виражаються через загальні принципи, цілі, гасла.

Усі соціальні норми залежно від залежно від ролі й місця в системі соціального регулювання поділяються на:

звичаї-це правила поведінки, які склалися внаслідок історично тривалого повторення людьми певних дій, що закріпилися, як стійкі звички(весілля, хрестини, «перший звоник») ; різновидом звичаїв є традиції , що вказують на епізодичне правило, стиль поведінки(вітання при зустрічі, поздоровлення зі святами, відзначення Днів матері, вчителя, медика)

релігійні норми – це такі норми які регулюють відправлення релігійних культів, ставлення людей до Бога і навколишнього світу. Вони викладені в Біблії, Корані, Талмуді, інших джерелах, в яких поряд із релігійними канонами знайшли вираз загальнолюдські норми, правила людського співжиття. Так у біблійних заповідях встановлюються зобов’язання працювати протягом шести днів , а відпочивати на сьомий день, вимога дітям поважати своїх батьків, заборона вбивства, злодійства, неправдивого свідчення, засуджується задрість тощо.

Правові(юридичні)норми державно-владний засіб впливу на суспільство.

Моральні норми вказують на принципи поведінки, мають ідейне обґрунтування в ідеалах справедливості та несправедливості, добра і зла, честі, совісті, обов’язку та забезпечуються певним духовним впливом, громадською оцінкою у формі схвалення або осуду.

Корпоративні норми – правила поведінки що встановлюються та забезпечуються політичними партіями, громадськими організаціями та іншими об’єднаннями людей. Корпоративними нормами наприклад є статути профспілок, партій, молодіжних, ветеранських, національних , культурних та інших громадських організацій.

Право є регулятором соціальних норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]