Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

47. Загальні умови виконання цивільних зобов’язань

Зобов'язання – таке правовідношення, згіно з яким сторона-боржник повинна вчинити на користь сторони-кредитора певну дію або утриматися від деякої дії, а кредитор маєправо вимагати від боржника виконання його обов'язку

Виконання зобов'язань можливе в таких формах:

- у повному обсязі,

- частинами,

- покладання виконання зобов'язань на третю особу.

Зобов'язання повинні вик якісно і в установлений строк Одностороння відмова від виконання зобов'язання та одностороння зміна умов договору не допускається , крім випадків, передбачених законом.

Кредитор має права не приймати виконання зобов'язання частинами, якщо інше не передбачене законом, актом планування, договором або не випливає з сутності зобов'язання.

Виконання зобов'язання може бути покладено вцілому або в частині на третю особу в разі, коли це передбачено встановленими правилами, а так само якщо третя особа пов'язана з однією із сторін адміністративною підлеглистю або відповідним договором.

На випадок альтернативного зобов'язання боржник має право вибору щодо виконання однієї з кількох дій Коли в зобов'язання беруть участь кілька кредиторів або кілька боржників, то кожний з кредиторів має право вимагати виконання, а кожний з боржників повинен виконати зобов'язання в рівній частці з іншими, якщо інше не випливає з закону чи договору.

48. Способи забезпечення виконання зобов’язань

Виконання зобов'язань може забезпечуватися такими способами:

- згідно з законом чи договором: неустойкою (штрафом, пенею), заставою і поручництвом;

- за зобов'язаннями між громадянами або з їхньою участю-завдатком;

- за зобов'язаннями між державними організаціями за гарантією.

Неустойкою(штрафом, пенею) визнається визначена законом або договором грошова сума, яку боржник повинен сплатити кредиторові в разі невиконання або неналежного виконання зобов'язання, зокрема в разі прострочення виконання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного обо неналежно виконаного зобов’язання.

Пеня – неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання.

На випадок застави кредитор має право в разі невиконання боржником забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами.

За договором поруки поручник зобов'язується перед кредитором іншої особи відповідати за виконання нею свого зобов'язання в повному обсязі або в частині.

Завдатком визнається грошова сума, що видається однією з договірних сторін в рахунок належних з неї за договором платежів іншій стороні на підтвердження укладення договору і забезпечення його виконання.

Коли зобов'язання виникають щодо погашення заборгованості між організаціями, способом забезпечення виконання зобов'язання може виступати гарантія, що видається іншими організаціями стосовно його ви-конання.

Новим видом забезпечення виконання зобов’язання є притримання. Кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов’язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов’язаних з нею витрат та інших збитків має право притримати її у себе до виконання боржником зобов’язання. До кредитора не переходить право власності на річ, він не має права користуватися річчю, він відповідає за втрату, псування або пошкодження цієї речі, якщо це сталося з його вини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]