Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

11.Систематизація законодавства: поняття, значення, форми.

Систематизація законодавства - діяльність із впорядкування та вдосконалення нормативних актів, приведення їх до певної внутрішньої узгодженості через створення нових нормативних актів чи збірників. У систематизації розрізняють кодифікацію та інкорпорацію.

Інкорпорація — вид систематизації нормативних актів, який полягає у зведенні їх у збірниках у певному порядку без зміни змісту. Критерії систематизації: хронологічний або алфавітний порядок, напрямок діяльності, сфера суспільних відносин, тематика наукового дослідження тощо.

Види інкорпорації — за юридичним значенням (офіційна, неофіційна); за обсягом (загальна, галузева, міжгалузева, спеціальна); за критерієм об'єднання (предметна, хронологічна, суб'єктивна). Різновидом інкорпорації є консолідація, внаслідок якої створюються нові нормативні

акти. Нормативні приписи розміщуються в логічному порядку після редакційної обробки зміни не вносяться.

Кодифікація — вид систематизації нормативних актів, що мають спільний предмет регулювання, який полягає в їх змістовній переробці (усунення розбіжностей і протиріч, скасування застарілих норм) і створенні зведеного нормативного акта. Різновидами кодифікації є кодекс, статут, положення. Кодекс — акт, який забезпечує правове регулювання певної сфери суспільних відносин і має структурний розподіл на частини що певною мірою відображають зміст тієї чи тієї галузі законодавства. У сучасному законодавстві України існують: Кримінальний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення, Кодекс про шлюб та сім'ю, Земельний кодекс, тощо. Статути, положення — кодифікаційні акти, в яких визначається статус певного виду державних організацій і органів. До них не належать положення про індивідуально визначені органи, що не мають загального характеру.

12. Поняття галузі права та правового інституту.

Галузь права – це сукупність правових норм та інститутів права, що регулюють певну сферу суспільних відносин.

Поділ усієї сукупності норм права на галузі здійснюється в залежності від правового регулювання. В сучасній правовій науці існує така класифікація галузей права:

1. Профілюючі (конституційне, цивільне, адміністративне, цивільно–процесуальне, кримінально-процесуальне, трудове право).

2. Спеціальні (фінансове, сімейне, виправно-трудове, право соціального забезпечення).

3. Комплексні (право прокурорського нагляду, сільськогосподарське, екологічне, банківське, залізничне, гірниче право).

Підгалузь права – це складова частина галузі права, яка об’єднує норми права, що регулюють суспільні відносини певного виду. Як приклад підгалузі цивільного права є авторське і спадкове право, фінансового права – банківське право.

Інститут права – це таке угрупування норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин. Наприклад, у цивільному праві є інститут права власності, норми якого регулюють відносини власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]