Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_Shpori_1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

34. Визнання особи безвісно відсутньою: підстави, порядок та наслідки.

Відсутність безвісти – посвідчений в судовому порядку факт тривалої відсутності громадянина в місці його проживання, якщо не вдалося встановити місце його перебування. Фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. У разі неможливості встановити день одержання останніх відомостей про місце перебування особи початком її безвісної відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості, а в разі неможливості встановити цей місяць – перше січня наступного року. На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. За заявою заінтересованої особи або органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, опіка може бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісно відсутньою. Якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

35. Оголошення особи померлою: підстави, порядок та наслідки

Здійснюється за рішенням суду за умов відсутності за місцем проживання громадянина протягом 3 років, якщо місце його перебування невідоме та спроби виявити його не дали результату. Закон передбачає 2 спеціальні строки відсутності інформації: 1) якщо громадянин пропав безвісти при обставинах, що загрожували смертю або давали підстави це передбачати в строк 6 місяців; 2) якщо військовослужбовець або інша особа пропала у зв’язку з військовими діями, строк становить 2 роки з дня закінчення військових дій. На підставі рішення суду визнання громадянина померлим, органи ЗАГСу видають зацікавленим особам посвідчення про смерть. Днем смерті вважається день прийняття судом рішення, якщо в рішенні не зазначений інший день можливої смерті. Оголошення громадянина померлим встановлює лише презумпцію, а не сам факт смерті, і не впливає на правоздатність особи, якщо вона фактично жива. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п’яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв’язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на

спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

36. Поняття та ознаки юридичної особи

Учасниками цивільних правовідносин можуть бути фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни або піддані, особи без громадянства), юридичні особи (організації, підприємства, установи), Українська держава, АРК, органи місцевого самоврядування.

ЮО — це організація, яка володіє відособленим майном, може від свого імені придбавати майнові і особисті немайнові права і нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді.

Ознаками юридичної особи є:

  1. організаційна єдність. ЮО має певну структуру (відділи, управління, цехи, інші підрозділи), керівництво, певну мету і задачі (закріплені статутом або іншим засновницьким документом);

  2. наявність відособленого майна. Організація повинна мати своє майно, відособлене від майна засновників або інших ЮО. ЮО володіє ним на праві власності, повного господарського ведення або оперативного управління. Крім того, ЮО повинна мати самостійні фінансові документи;

  3. самостійна майнова відповідальність. ЮО сама відповідає за договорами, що укладаються нею, по боргах і інших зобов'язаннях;

  4. здатність бути позивачем і відповідачем в суді. Від свого імені ЮО має право бути учасником судового або господарського процесу.

Правоздатність і дієздатність юридичної особи виникають одночасно — у момент державної реєстрації ц внесення його в Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України.

Цивільна правосуб'єктність держави України, Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування визначається Конституцією і законами України. Наприклад, відповідно до ст. 13 Конституції України органи державної влади і місцевого самоврядування здійснюють права власника на землю, її надра, атмосферне повітря, водні і інші природні ресурси України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]