Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

18. Виробничий процес обробки виробів на токарних верстатах. Інструмент. Обладнання.

Токарні верстати призначенні для обробки деталей типу тіл обертання, що мають циліндричні, конічні, фасонні, сферичні, гвинтові поверхні, а також торцеві поверхні. Основними інструментами при роботі на токарних верстатах є різці, свердла, зенкери, розвертки, мітчики, плашки. При використанні спеціальних пристосувань на токарних верстатах проводять зовнішнє і внутрішнє шліфування, свердління глибоких отворів, обкатування і розкатування, витяжку, фрезерування та інші операції. Число операцій при токарній обробці та їх послідовність залежать від конфігурації, точності і якості поверхонь оброблюваних деталей. Орієнтовні дані про точність обробки зовнішніх та внутрішніх поверхонь на верстатах токарної групи наведені в табл.2.4.

На поверхні прутка, що піддається токарній обробці, не допускаються забоїни, згини, сліди корозії, еліпсність. Тому заготовки можуть попередньо шліфуватися на безцентрових верстатах, а дроти - вирівнюватися на волочильних верстатах.

Кількість деталей, що можна одержати із прутка знаходять за формулою:

де L - довжина прутка; а- відходи на заточку кінця прутка; b- відходи на зажим прутка в патроні; l- довжина заготовки деталі; у- відходи при відрізці заготовки, які рівні ширині ріжучої кромки відрізного різця (в межах 0,6...2,5 мм).

Свердління, зенкерування, розвертування. За призначенням і конструкцією ріжучі інструменти - свердла поділяють на спіральні (гвинтові), перові, твердосплавні з прямими, косими і гвинтовими канавками, свердла для глибокого і кільцевого свердління, центровочні і спеціальні. Основні частини свердл: ріжуча, напрявляюча, робочу, шийку, лапка.

Свердління отворів проводиться ліво- чи праворіжучими свердлами, закріпленими в цангах шпінделя. При свердлінні глибоких отворів необхідно періодично виводити свердло із отвору для виймання стружки.

Для обробки твердих поковок, відлитків і заготовок із твердих неметалевих матеріалів, коли необхідна підвищена жорсткість інструменту, застосовують свердла у виді пера. їх виготовляють із швидкоріжучої сталі і твердого сплаву суцільними або збірними. Для обробки отворів в крихких неметалевих матеріалах (ситал, кераміка, кварц тощо) застосовують трубчасті перфоровані свердла; для обробки пластмас застосовують свердла із спеціальною формою заточки; для обробки отворів в друкованих платах використовують комбіновані твердосплавні свердла.

Нарізання різі здійснюється методом обгону, який полягає в наступному. При нарізанні правої різі шпіндель різьбонарізного, пристосування з плашкою чи мітчиком повертається в тому ж напрямку,, що і головний шпіндель з числом обертів на 10...30% більшим. Після нарізання різі повертання шпінделя зменшується на 40...50%. При нарізанні лівої різі шпіндель різьбонарізного пристосування з плашкою повертається в тому ж напрямі, що і шпіндель, але з меншим числом обертів. Після нарізання різі швидкість шпінделя збільшується.

Свердління – точність H14 – H12; - чистота поверхні по Ra 25 – 12,5

Зенкерування – точність H12 – H11; - чистота поверхні по Ra 6,3 – 3,2.

Розвертання – точність H10 – H6; - чистота поверхні по Ra 3,2 – 1,6.

Обладн- Вертикально-свердлильний верстат 2С12. Радіально-свердлильний верстат 2К522.