Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

41.Особливості виробничих процесів одержання нероз’ємних з’єднань: зварюванням, паянням

Звáрювання

технологічний процес утворення нероз'ємного з'єднання між матеріалами при їх нагріванні та пластичному деформуванні за рахунок встановлення міжмолекулярних і міжатомних зв'язків.

Основні способи зварювання

Для забезпечення зварюваності двох частин матеріалу необхідно зблизити їх настільки, щоб створити можливість для утворення міжатомних зв'язків.

Стисненням без нагрівання, можна зварювати в окремих випадках лише пластичні метали: алюміній, мідь, свинець та ін. Це так зване «холодне» зварювання.

Другий спосіб застосовується для металів і сплавів, які здатні переходити в пластичний стан при нагріванні до температур, нижчих від температури плавлення (сталь, алюміній та ін.), що дозволяє здійснювати зварювання в пластичному стані шляхом стиснення двох попередньо нагрітих частин металу. Третій спосіб – зварювання плавленням, при якому стиснення деталей не потрібне (чавун, бронза, литті сплави алюмінію та магнію та ін.).

Залежно від форми енергії, яка використовується для утворення зварного з'єднання, всі види зварювання поділяють на три класи: термічний, термомеханічної і механічний.

До термічного класу належать види зварювання, які здійснюються плавленням з використанням теплової енергії (дугова, плазмова, електрошлакове, електронно - променева, лазерна, газова та ін.)

До термомеханічної класу належать види зварювання, які здійснюються з використанням теплової енергії та тиску (контактна, дифузійна та ін.)

До механічному класу належать види зварювання, які здійснюються з використанням механічної енергії і тиску (ультразвукова, вибухом, тертям, холодна та ін.)

Паяння (лютування) – процес утвору з’єднання з міжатомними зв’язками шляхом нагрівання матеріалів, що лютуються нижче за температуру їхнього топлення, їхнього змочування припоєм, затікання припою в зазор між деталями з наступною його кристалізацією.

Всі способи пайки підрозділяються:

1.По фізичних, хімічних, електрохімічних ознаках, що визначають процес видалення оксидів з поверхні металу, що паяється:

.флюсова;.ультразвукова;.в активному газовому середовищі;4у нейтральному газовому середовищі;.у вакуумі.

2.По виду нагрівання:

450 0С для низькотемпературної пайки;.при підвищенні температури будь-які джерела нагрівання.

3.По відсутності або наявності тиску на деталі, що паяються :

без тиску;.під тиском.

4.За часом нагрівання:. одночасно; неодночасно.

Утворення паяного з'єднання супроводжується спаєм між припоєм і паяним матеріалом. Спай - перехідний шар, що утворився в результаті змочування при температурі пайки й наступної взаємодії на границі "основний метал припій".

Основа –наблизити на міжатомну відстань(зварки,пайки).

42. Технологічне обладнання для проведення нероз’ємних з’єднань методами зварювання і пайки

Зварні автомати(типу напівавтоматичні,автоматичні….)

Зварювальний автомат - механізм який являє собою конструктивне об'єднання зварювальної головки з механізмом її переміщення уздовж шва, механізмами настановних переміщень, пристроєм для подачі флюсу або захисного газу, котушками або касетами для дроту, пультами керування або інших пристроїв. Якщо зварювальний апарат автомат переміщається в процесі зварювання механізованим способом щодо виробу, то він називається зварювальним автоматом.

Є зварювальні автомати універсальні та спеціалізовані, які розрізняються за такими ознаками:

за способом переміщення уздовж лінії зварного з'єднання: самохідні та несамохідні (підвісні);

за способом захисту зони дуги - зварювальні апарати для зварювання під флюсом (Ф), у захисних газах (Г), без зовнішнього захисту (ПРО), по флюсі, під флюсом та у захисних газах (ФГ);

по виду електрода - зварювальні автомати для зварювання плавким і не плавким електродом;

по виду плавкого електрода - для зварювання дротовим електродом, стрічковим електродом, штучними електродами;

по числу електродів із загальним підведенням зварювального струму - одноелектродні, двухелектродні, багатоелектродні;

за числом дуг при роздільному живленні електродів зварювальним струмом - однодугові, двудугові, багатодугові;