Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

6. Планування цехів та дільниць підприємств радіотехнічного виробництва.

Технологічне планування дільниці, цеху – графічний документ, що визначає розміщення підрозділів підприємства і засобів виробництва.

Технологічне планування повинне забезпечувати найбільш раціональне використання виробничих площ і найбільш раціональне розміщення обладнання з точки зору зручності його обслуговування і роботи на ньому.

Основні завдання, що повинні вирішуватись при розробленні технологічного планування:

- здійснення оптимального розподілення виробничих площ;

- найбільш раціональне розміщення обладнання;

- скорочення віддалей переміщення матеріалів, заготовок, виробів.

На технологічному плануванні дільниці повинні бути показані:

- будівельні елементи: колони, стіни, перегородки, дверні і віконні пройоми і т.д.;

- границі цехів, дільниць;

- розміщення виробничих підрозділів;

- розміщення виробничого обладнання;

- робочі місця робітників чи операторів;

- прив'язка обладнання до дільниці приміщення – стін, колон і т.д.;

- проходи і проїзди;

- місця складування комплектуючих виробів і готової продукції;

- місця підведення вентиляції, води, стиснутого повітря і ін.;

- підйомно-транспортні засоби.

На технологічному плануванні дільниці показують також основні розміри споруди (довжина, ширина будівлі, віддаль між колонами).

При необхідності на плануванні можуть бути показані вертикальні перерізи споруди.

11.2 Розроблення і оформлення технологічних планувань дільниць

Технологічне планування дільниці повинне розроблятись на листах, формат яких відповідає ГОСТ 2.301, в масштабах 1:50, 1:100, 1: 200, 1: 400, 1:500. Всі нанесені на план зображення повинні бути виконані в одному масштабі. Допускається вертикальні перерізи споруди виконувати в іншому масштабі ніж планування дільниці.

При розробленні технологічного планування потрібно користуватись умовними позначеннями будівельних елементів будівель, споруд, обладнання, робочих місць, промислових підключень згідно ОСТ 23.4.261.

Позначення не передбачені ОСТ 23.4.261 повинні пояснюватись на вільному полі технологічного планування.

При розробленні технологічних планувань необхідно дотримуватись правил діючих стандартів, будівельних норм і правил, норм технологічного проектування, норм і правил техніки безпеки і виробничої санітарії [11].

7. Класифікація типу виробництва. Основні види документів виробничих підрозділів.

Процес виробництва радіоелектронних приладів характеризується параметрами серед яких можна виділити організаційно-технічні заходи, що забезпечують випуск продукції заданого об’єму і визначають його тип.

Згідно з ГОСТ 14.004 сучасне виробництво поділяють на типи: одиничне, серійне та масове.

При масовому виробництві вироби виготовляються неперервно протягом тривалого періоду. Характерною ознакою для масового виробництва є виконання на більшості робочих місць тільки одної закріпленої операції. Використовують спеціальне високопродуктивне устаткування, що розташовується за поточною ознакою (тобто за ходом технологічного процесу). Середня кваліфікація робітників найнижча, оскільки на попередньо налагоджуваному спеціальному устаткуванні або автоматично функціонуючому обладнанні можуть працювати оператори відносно низької кваліфікації.

При серійному виробництві виготовляють серію виробів, що регулярно повторюється через певні проміжки часу. Характерна ознака серійного виробництва – виконання на робочих місцях декількох операцій, що повторюються. Використовують універсальне, спеціальне та спеціалізоване устаткування. Устаткування розставляють за поточною ознакою або згідно технологічних груп. Середня кваліфікація робітників вища ніж у масовому виробництві.

В залежності від кількості виробів в партії виробництво поділяють на крупносерійне, середньосерійне і дрібносерійне.

При одиничному виробництві виготовляються вироби широкої номенклатури в малих кількостях, які або не повторюються зовсім, або повторюються через невизначений час. Застосовується універсальне устаткування, технологічне оснащення та інструмент. Устаткування розставляють згідно технологічних груп. Кваліфікація робітників висока, оскільки від них залежить якість продукції. Рівень механізації низький, а собівартість продукції висока.

Згідно з ГОСТ 3.1108 ЕСТД тип виробництва характеризується коефіцієнтом серійності