Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виводи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Лекція ____Вступ у теорію формальних доказів.

    1. Дедуктивні та Індуктивні докази.

Є два основні види умовиводів — індуктивні й дедуктивні. У дедуктивному виведенні висновок з необхідністю випливає з посилок.

Структуру цього виведення можна схарактеризувати так: дедуктивне виведення — це умовне висловлення, антецедент якого являє собою кон'юнкцію всіх посилок міркування, а консеквент — його висновок. Коректним певне дедуктивне виведення буде тоді, коли умовне висловлення буде логічно істинним.

Стосовно коректного індуктивного виведення зауважимо, що сучасні логіки безуспішно намагаються дати точне його означення. Річ у тім, що висновок індуктивного виведення стверджується не жорстко й однозначно, а лише з деякою правдоподібністю чи вірогідністю. Це є характерною, але не обов'язковою рисою індуктивних міркувань. Іншою характерною рисою таких міркувань є те, що одержані за їхньою допомогою висновки часто виходять за межі посилок, тобто містять більше інформації (в результаті узагальнень), ніж її було в посилках. Це й створює труднощі в разі аналізу індукції.

Коректні дедуктивні виведення будуються тільки на основі встановлення логічних зв'язків між висловленнями.

Правило відокремлення (латинська назва! «modus ponens») встановлює: якщо істинні два висловлення, з яких одне має форму імплікації (а -> в), а інше є антецедентом (а) цієї імплікації, то і висловлення, що містить консеквент (в) імплікації, істинне. У даному випадку ніби відокремлюється антецедент від консеквента що й виражено переходом від двох формул (А і А -» В) до однієї (В).

У традиційній логіці умовивід — це одержання висловлень (висновків), виходячи з наявних висловлень (посилок).

висновок має випливати з посилок.

Якщо мова йде про правила дедуктивного умовиводу, слід додержувати умови: якщо істинні посилки, то й висновок істинний. Наприклад:

Посилка 1. Усі люди смертні.

Посилка 2. Сократ — людина.

Висновок: Сократ смертний.

Тут двічі згадується про те, що людина не вічна («люди смертні», «Сократ смертний»). Позначимо факт щодо смертності літерою С Двічі згадується й про людських істот («люди», «людина»). Цей факт позначимо літерою Л. Факт, що Сократ був відомим грецьким філософом, позначимо літерою Ф. Тепер запишемо силогізм, користуючись мінімумом мовних засобів:

Посилка 1. Усі Л є С.

Посилка 2. Певний Ф є ЛЛ.

Висновок: Певний Ф є С.

Висловлення «Певний Ф є С» можна прочитати ще так: «Філософ Сократ — істота смертна».

Якщо імплікація загальнозначуща, то можна одержати надійну інформацію про її складові частини (прості висловлення) і про зв'язки між їхніми значеннями істинності. Наприклад, якщо р-> д і р є істинними висловленнями, то д також є істинним висловленням («modusa ponens»). Отже; маємо правило умовиводу: з істинності р —> q і р можна зробити висновок про істинність д.

Символічну логіку поділяють на логіку висловлень і логіку предикатів. Логіка предикатів ґрунтується на логіці висловлень.

Якщо логіка висловлень ігнорує структуру простих висловлювань, вивчаючи тільки правильність зв'язків між ними, то логіка предикатів зосереджує свою увагу саме на структурі висловлень.

У логіці предикатів розрізняють логіку предикатів першого ступеня (порядку) і логіку предикатів більш високого ступенів (порядків).

З часів Арістотеля (384— 322 до н. е.) у логіці існує поняття «судження». Давньогрецький філософ означав його, як думку, що стверджує чи заперечує що-небудь про що-небудь.

Структурно судження складається з суб'єкта, предиката й дієслова-зв'язки. Так, у судженні «Хома Брут є київський філософ» ім'я «Хома Брут» є суб'єктом (С), вираз «київський філософ» — предикатом (Р), а дієслово «є» -(І) зв'язкою.

Наприкінці XJX ст. математик і логік Г. Фреге піддав гострій критиці традиційне тлумачення структури суджеяня, продемонструвавши своє ставлення до цієї традиції на прикладі двох речень:

«Греки завдали поразки персам при Платеях»; «Перси були розбиті греками при Платеях».

Граматична відмінність між цими реченнями полягає у зміні активної форми («греки завдали») на пасивну («розбиті греками»), тобто в першому реченні суб'єктом є «греки», а в другому — «перси».

У живій мові часто буває так: те, що раніше виступало у ролі суб'єкта (підмета), відносно легко може стати предикатом (присудком), і навпаки. Але в такому разі відмінність має лінгвістичний характер, а не строго логічний. Незважаючи на це, дані речення мають одне й те саме значення істинності. У зв'язку з цим Фреге вважав, що словесний порядок, який спирається на граматичне розмежування суб'єкта й предиката, не має значення для логіки.

Необхідність переосмислити сутність іменування в логіці була зумовлена введенням Фреге понять «функція» і «аргумент». На його думку, номінативний вираз («ім'я») можна поділити не тільки на суб'єкт й предикат, а й на функцію і аргумент, що більше відповідає логіці, яка орієнтується на математику, а не на психологію чи лінгвістику. Вчений неодноразово наголошував, що поняття «функція» і «аргумент» лише маркують структурні особливості певного виразу, не зачіпаючи його смислового змісту.

Предикат стали розглядати, як пропозиційну функцію форми F(x).

Вчення про пропозиційні функції та квантори є найважливішим внеском Фреге в сучасну логіку.

Пропозиційна функція за означенням є мовною конструкцією, яка містить змінну. Ця конструкція за підстановки будь-якого значення для даної змінної перетворюється на висловлення.

Відомо, що вираз форми F(x) (де F — властивість певного індивіда являє собою таку елементарну пропозиційну функцію, з якої одержують елементарне (просте) висловлення, замінивши змінну позначеннями конкретних індивідів. Наприклад: F(x) -> «х зелений» -» «трава зелена».

Отже, пропозиційна функція може стати висловленням тоді й тільки тоді, коли аргумент (змінна) набуває конкретного предметного значення. Уведення поняття «пропозиційна функція» надає математичної строгості логічному аналізові висловлень (пропозицій).

Щоб побудувати складну пропозиційну функцію, необхідно здійснити певні операції. У логіці символи цих операцій називають кванторами, а самі операції — квантифікацією пропозиційних функцій.

Хоч ідея квантифікації належить Фреге, автором термінів «квантор» і «квантифікація» є американський вчений Ч. С Пірс (1839- 1914).

Використання пропозиційних функцій і кванторів істотно спростило й прояснило методи логічного аналізу, дозволивши точно формулювати та строго доводити принципи логіки, на підставі яких одні висловлення можна коректно виводити з інших.

Здавалося б з поняттям «предикат» у логіці покінчено раз і назавжди. Проте цей термін залишився: ним користуються, коли треба вказати на можливість логічного аналізу структури висловлень. У такому випадку термін «предикат» набув метафоричного значення. Так, у Д. Гільберта, американського математика й логіка С. Кліні (1909—] 1994) цей термін вживається для позначення пропозиційної функції.

За допомогою предикації (пропозиційної функції) здійснюється поєднання одиничного й загального термінів.

Предикацію схематично зображують так: «х є F» (у традиційній логіці це має вигляд «iS" є Р»). За допомогою символів пропозиційної функції предикацію записують так: F(x).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]