Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на ТОЕ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.07.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать
  1. Магнітна напруга в однорідному і неоднорідному магнітному колі.

Магнітна напруга між двома точками а і b однорідного магнітного поля, розміщеного на одній магнітній лінії, визначається добутком напруженості поля та відстані між цими точками. В більш загальному випадку, якщо в однорідному полі дві точки а і b знаходяться на відстані не на одній магнітній лінії/Спочатку розраховують напруженість Н, потім повздовжню складову вектора напруженості вздовж відрізка аb, тобто: де  - кут між векторами Н таН . Магнітна напруга в цьому випадку буде визначатися формулою: В неоднорідному магнітному полі магнітна напруга між двома точками а і b дорівнює сумі елементарних напруг на елементарних ділянках вздовж вибраного шляху між цими точками. .Визначення напруженості магнітного поля прямолінійного провідника з струмом :Напруженість в кожній точці магнітного поля, створеного струмом прямолінійного провідника, та індукцію в цій точці легко визначити, користуючись законом повного струму.Визначимо напруженість в точці, розміщеній поза провідником з струмом: де І – струм, що проходить через провідник;2r – довжина кола радіусом r, що проходить через точку, розміщену поза провідником.Магнітна індукція в точці, що розміщена поза провідником зі струмом буде визначатися формулою: Отже, інтенсивність магнітного поля в будь-якій точці, розміщеній поза провідником зі струмом, обернено пропорційна відстані r від центра провідника до цієї точки. напруженість вточці,розміщеній всередині провідника зі струмом визначається формулою: де r – відстань від центра провідника до розрахункової точки;а – радіус провідника.

Величина магнітної індукції в цій же точці всередині провідника буде дорівнювати: Отже інтенсивність магнітного поля в будь-якій його точці, розміщеній всередині провідника зі струмом, пропорційна відстані від центра провідника до цієї точки

Явище електромагнітної індукції. Правило правої руки.

Якщо провідник рухається в магнітному полі з певною індуктивністю, то в цьому провіднику виникає ЕРС електромагнітної індукції.Явище виникнення ЕРС електромагнітної індукції в провіднику, що перетинає магнітне поле, називається електромагнітною індукцією. Разом з провідником вгору переміщуються всі вільні і не вільні заряди провідника, створюючи свій струм, тобто направлене переміщення зарядів. Оскільки заряди, що направлено переміщуються, створюють струм у магнітному полі, то на кожен вільний заряд буде діяти електромагнітна сила, напрям якої можна визначити правилом лівої руки.Враховуючи, що за напрям струму прийнято напрям переміщення позитивних зарядів, струм позитивних зарядів, що переміщуються разом з провідником, направлений вгору, а струм негативних зарядів – вниз, тобто протилежно струму позитивних зарядів.

В результаті взаємодії струму зарядів з магнітним полем на позитивні заряди, в даному прикладі, електромагнітна сила направлена вліво, а на негативні заряди – вправо. Таким чином, на кінцях провідника скупчуються різнойменні заряди, тобто створюється ЕРС електромагнітної індукції Е.

Напрям ЕРС електромагнітної індукції визначають правилом правої руки: праву руку розміщують так, щоб магнітні лінії поля входили в долоню, а відігнутий великий палець показував напрям переміщення провідника, тоді витягнуті чотири пальці покажуть напрям індукованої ЕРС.