Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

43. Організація контролю та випробування якості зварювання та пайки.

Організація контролю якості

Дефекти у зварних з'єднаннях можуть бути викликані поганою якістю зварних матеріалів, неточної збіркою і підготовкою стиків під зварювання, порушенням технології зварювання, низькою кваліфікацією зварювальника та іншими причинами. Завдання контролю якості сполук - виявлення можливих причин появи шлюбу та його попередження.

Роботи з контролю якості зварювальних робіт проводять у три етапи:

- Попередній контроль, що проводиться до початку робіт: - Контроль у процесі складання і зварювання (за операційний). - Контроль якості зварних з'єднань.

Остання контрольна операція - перевірка якості зварювання у готовому виробі: зовнішній огляд і вимірювання зварних з'єднань, випробування на щільність, контроль ультразвуком, магнітні методи контролю.

Контроль якості:

1. Перевірка непроникності зварних з'єднань і зварювальних швів.

2. Дефекти зварних з'єднань. Класифікація та опис дефектів, причин їх виникнення, способів їх усунення. Дефекти підготовки і складання. Дефекти форми шва. Зовнішні дефекти зварних з'єднань.

3. Ультразвуковий контроль зварних з'єднань. Методи виявлення дефектів ультразвуком. Методика ультразвукового контролю. Властивості ультразвукових хвиль.

4. Опір утворення гарячих тріщин. Методи випробувань на опір утворенню гарячих тріщин металів і сплавів.

5. Контроль зварювальних матеріалів: електродів, флюсів, захисних газів, дроту зварювального і наплавочной, матеріалів для дефектоскопії.

6. Типи гарячих тріщин. Класифікація на два типи - кристалізаційні і подсолідусние. Характеристики і опис обох типів тріщин.

7. Гамма-дефектоскоп. Область застосування, пристрій, комплектація, приклади дефектоскопів.

8. Рентгенівські апарати. Групи рентгенівських апаратів, принцип роботи, типові елект. схеми рентгенівських апаратів.

9 Холодні тріщини. Визначення поняття. Види тріщин. Оцінений схильності сталі до холодних тріщин. Як брати зварювальні проби і зразки.

10 Зварюваність - визначення поняття, показники зварюваності, що вважається достатніми показниками зварюваності матеріалу.

44. Планування дільниць для групових методів одержання нероз’ємних з’єднань при складанні реа

Дільниця повинна мати відповідні габаритні розміри, Площі дільниць розраховують за сумарною площею горизонтальної проекції обладнання, яке розташоване на даній дільниці і коефіцієнтом щільності його розташування. Дільниця повинна бути добре провітрюваною,легкодоступною,з відповідною кількістю апаратів для забезпечення нормального її функціонування.

45 Особливості виробничих процесів проведення нероз’ємного термокомпресійного з’єднання. Методи контролю якості.

Назва термокомпресорне зварювання, запропонованої в 1957 р., точно передає її суть: зварка тиском та з підігріванням. Вона передбачає протікання деформації в зоні з'єднання, що витісняє адсорбовані гази і дуже тонкі жирові і окисні плівки, внаслідок чого відбувається «схоплювання» стислих поверхонь. Області схоплювання виникають на ділянках, де можлива взаємодія між вільними електронами атомів тіл, що сполучаються, і утворення міжатомного зв'язку. Для цього необхідне подолання енергетичного бар'єру підвищенням енергії атомів. Підвищення енергії проводять нагрівом і пластичною деформацією. Чим вище температура, тим при меншому тиску зачинається зчеплення, оскільки полегшується руйнування окисних плівок. При термокомпресорному зварюванні метали нагріті до температури стану рекристалізації (відпалу) tп (≈400°C) або декілька вище, але на 20°С нижче найнижчої температури евтектики системи. При цій температурі зчеплення виникає при мінімальному навантаженні здавлення, якщо товщина окисної плівки нікчемно мала. У міру потовщення окисної плівки навантаження здавлення повинне зростати для руйнування і витискування осколків окисної плівки із зони контакту.

Термокомпресорно зварювані матеріали класифікують на три групи:

а) метали з хорошою взаємною дифузією в твердому стані і створюючі тверді розчини Au–Cu (володіють якнайкращими зварювальними властивостями);

б) матеріали, створюючі між собою низькотемпературні евтектики А1, – Si, Au – Si (володіють задовільними зварювальними властивостями);

в) метали, взаємна дифузія яких приводить до утворення интерметаличних з'єднань…