Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

40.Особливості виробничих процесів складання реа.

Особливістю виробництва радіоелектронної апаратури є порівняно велика кількість використовуваних деталей, комплектуючих виробів і матеріалів, а також велика кількість специфічних технологічних процесів. Процес виготовлення і монтажу РЕА може здійснюватись різними методами в залежності від типу виробництва і складності виготовляємого виробу.

Виробничий процес виготовлення виробу включає:

отримання,транспортування,зберігання матеріалів і деталей,механічну обробку деталей і виготовлення матеріалів та складальних одиниць,складання,монтаж і регулювання вузлів, блоків і апаратури в цілому,її контроль і перевірку на всіх стадіях виготовлення деталей,складальних одиниць і апаратури в цілому.

В радіоелектронній промисловості у залежності від кількості випускаємих виробів, розрізняють наступні виробництва:

1) одиничне дослідне виробництво;

2) серійне виробництво;

3) масове виробництво.

При організації кожного типу виробництва вимагається певний підхід до розробки технологічного процесу виготовлення деталей, складальних одиниць, а отже і для проектування того чи іншого обладнання.

Одиничне виробництво РЕА, при якому вироби виготовляють невеликими партіями, будується по технологічному принципу і характеризується універсальністю технологічного обладнання і спеціальністю оснастки. З допомогою оснастки можна швидко переобладнати обладнання при переході від однієї операції до іншої.

При серійному і масовому виробництві РЕА диференціюють їх процеси. При цьому виготовлення РЕА розбивають на прості операції, які виконують на одному робочому місці робітники більш низької кваліфікації. Це дозволяє використовувати спеціальні автоматизовані лінії – конвеєри. В міри необхідності підприємства-виготовлювачі модернізують виріб. В процесі модернізації в схему або конструкцію вносять зміни, які покращують параметри виробу, роблять його більш технологічнішим, знижують трудоємність його виготовлення. Моделі виробів, які не можуть бути доведені до рівня сучасних вимог і норм модернізацією або знімаються з виробництва або замінюються іншими.

При масовому виробництві РЕА розробляють типові технологічні процеси, в яких використовують прогресивні прийоми роботи, високопродуктивне обладнання, сучасні конструкції, технологічну оснастку і засоби контролю. Технологічний процес ділять на операції і переходи. Операцію виконують неперервно одним інструментом або групою інструментів на одному робочому місці..

Перехід є частиною операції. Для кожного технологічного процесу розробляють технологічні карти або інструкції, в яких описуються всі операції, використовуване обладнання, матеріали.

Основними док-ми при проведенні складання і монтажу РЕА є технологічні карти. В залежності від типу підприємства складання здійснюють або вручну, або на автоматичних місцях.

Ручне складання блоків або складальних одиниць виконують слюсарі-складальники на монтажних столах або конвеєрах.

Після складання складальних одиниць і блоків на основну плату (шассі), приступають до електричного монтажу.