Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

58. Організація контролю якості паяних з’єднань реа із застосуванням мікропроцесорної техніки.

Візуальний контроль: візуальна перевірка якості пайки (повинні бути блискучими, круглими, без пор, раковин та гострих кромок). Припой на виводах ЕРЕ повинен проглядатися по всій поверхні і бути вільним від дефектів. Поверхня паяного конуса повинна бути гладкою. При нормальному зорі на відстані до 25 см не повинні бути помітні пори і раковини. Ці вимоги відносяться до односторонніх плат і плат з металізованими отворами.

Радіотехнічний контроль.на стендах контролю (комплексна перевірка) проводиться продзвінка плати, перевірка на відповідність карті опорів, на відповідність карті напруг, перевірка параметрів. Проводиться механічне випробування на вібростендах та інших різних установках (роздрібнений контроль).

Методи : ультразвукове «прозвонювання» ( виявляє тріщини (гарячі і холодні), непровари, пори, та шкідливі включення); фотосканування місця пайки (виявляє порушення форми, розмірів і зовнішнього вигляду швів: нерівномірна ширина шва по його довжині, нерівномірна висота шва, нерівномірні катета кутових швів, підрізи, напливи, прожогом, не заварені кратери, свищі.)

59. Організація складально-монтажних, регулювально-наладочних та контрольно-випробовувальних робіт при виготовленні реа.

Технологічний процес складання та монтажу апаратури включає наступні етапи:

заготовку монтажних проводів, зачистку, вирівнювання і лудження їхкінців, попереднє розташування і в’язку джгутів, підготовку до пайкививодів радіодеталей і т.ін.; складання шасі, тобто підготовку його до монтажу (кріплення на шасі деталей та вузлів); закріплення монтажних проводів та кінців радіодеталей на контактних пелюстках; пайку або електрозварювання з’єднань; контроль якості виконаних робіт.

В умовах серійного та масового виробництва широко застосовується ескізно-операційна технологія складання і монтажу радіоелектронної апаратури. Ескізно-операційна технологія передбачає розділення всього процесу складання і монтажу радіоелектронної апаратури на окремі прості операції, на яких використовуються виконавці більш низької кваліфікації, ніж виконавці всього процесу. Вона дає змогу підвищити виробництво праці, якості продукції, а також знизити розрядності праці.

При розробці ескізно-операційної технології на кожну операцію складається технологічна карта, яка включає ескіз, короткий опис праці, перелік деталей і використовуваних матеріалів. Ескіз повинен показувати ту частину складання чи монтажу, яка виконується на даній операції. Він включає необхідність користування складальними кресленнями, монтажними схемами, а також детальним описом роботи.

Короткий опис праці, який дається в технологічній карті, повинен вказувати об’єм та послідовність її виконання. Крім того, опис праці пояснює і уточнює деякі деталі складально-монтажного процесу, який важко показати на ескізу.

При розробці ескізно-операційної технології, операції процесу роблять рівними або кратними по тривалості, що дає змогу швидкому переходу на серійний або масовий поточний метод виробництва. Проектуванню ескізно-операційної технології передує розробка розгорнутої технологічної відомості послідовності складання і монтажу на ряд послідовних елементарних робіт – технологічних переходів.

Технологічна відомість дозволяє швидко формувати технологічні операції необхідної трудомісткості, визначати номенклатуру необхідного обладнання, інструменту, допоміжних матеріалів, а також полегшує визначення загальної трудомісткості складально-монтажних робіт.

Трудомісткість виробництва складальних одиниць РЕА може бути представлена в такому співвідношенні: механообробка - 8-15%, збірка - 15-20%, електричний монтаж - 40-60%, наладка - 20-25%.

Отже, основними конструктивно-технологічними завданнями виробництва РЕА є: розробка ІС на рівні осередків і складальних одиниць та вдосконалення технології їх виготовлення, підвищення щільності компонування навісних елементів на ПП і щільності друкованого монтажу;, розвиток автоматизованих та автоматичних методів, засобів налагодження і регулювання апаратури складних РТС, створення гнучких виробничих виробництв (ГАП).

Контроль якості оформлюється згідно з вимогами стандарту ГОСТ 3.1502-85, містить всі види контрольних робіт у послідовності їх виконання.

  • перевірити складений виріб на відповідність складальному кресленню або еталонному зразку, звернути увагу на встановлення трансформатора, плати, мікросхем;

  • перевірити надійність механічного кріплення складальних одиниць. Всі різьбові з'єднання повинні бути затягнуті до упора;

  • перевірити цілісність елементів кріплення. Неприпустимі зривання рЬьби та шліців у гвинтів та граней у гайок;

  • перевірити наявність механічних ушкоджень. Неприпустимі подряпини, вм'ятини на шасі та складальних одиницях.