Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді_Основи_екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.55 Mб
Скачать

16. Виробничий процес виготовлення деталей та заготовок методом лиття. Оснастка, обладнання.

Лиття з металу – один з основних способів виробництва заготовок [в машинобудуванні], тому що дозволяє одержати виливок практично будь-якої форми і маси з необхідними фізико-механічними властивостями. Лиття часто не тільки простіший, але й економічніший за інші спосіб виробництва (на долю литих деталей в средньому приходиться 50-70% маси (в верстатобудуванні до 90%) і 20% вартості машин, тільки методами лиття можливо отримати складні за конфігурацією і геометрією заготівки із чорних та кольорових сплавів з високим (75-98%) коефіцієнтом використання металу).

Відомі такі різновиди лиття з металу:

  • в піщані форми

  • в кокіль

  • по виплавленим моделям

  • по випалюваним моделям

  • лиття під тиском

  • вакуумне лиття

  • відцентрового лиття

Найбільш розповсюджений спосіб — лиття в разові піщані форми, який складається з таких технологічних операцій: виготовлення моделі виливка; формування деталі по моделі; заливка розплавленого металу в форму; очищення литва. Виготовлення виливків в разових піщаних формах — процес тривалий і трудомісткий, а отримані виливки не відрізняються точністю форми і розмірів, мають великі припуски і грубу поверхню.

Кокільне лиття — спосіб отримання відливок в постійних чавунних або сталевих формах — кокілях. Звичайно кокіль складається з двох частин, які мають з'єднання в горизонтальній або вертикальній площині. Металева форма має велику стійкість, що дозволяє за допомогою однієї форми виготовити декілька сотень виливків. Спосіб використовується для виготовлення виливків невеликої маси і простої конфігурації.

Лиття під тиском є різновидом кокільного лиття, але в цьому випадку метал у форму подається під тиском 1 — 5 МПа. Спосіб відрізняється високою точністю і застосовується для кольорового лиття.

При відцентровому литті метал розподіляється в формі під дією відцентрових сил, що виникають при швидкому обертанні форми. Спосіб дозволяє отримати тільки деталі, що мають форму тіл обертання, а також дрібних виливків, ливники котрих розташовані по радіусу навколо осі обертання в формі з горизонтальним роз'ємом.

17. Виробничий процес механічної обробки фрезеруванням. Інструмент, обладнання.

Фрезерування застосовують для обробки плоских і фасонних поверхонь, пазів, канавок, виступів, зубчастих коліс, зовнішніх та внутрішніх різьб. Фрезерування здійснюється ріжучим інструментом - фрезою, яка представляє собою тіло обертання, на твірній і (або) торцевій поверхні якого розміщені ріжучі зуби. Фрези (рис.2.14) є циліндичні (а), дискові (б), кінцеві (в), торцеві (г) і фасонні (д).

Фрезерування пазів виконують дисковими фрезами на горизонтально-фрезерних верстатах. Фрезерування зубів коліс виконують спеціальними модульним фрезами (дисковими і черв'ячними) в спеціальних пристосуваннях.

Фрезерування розділяють на чорнове, чистове і тонке. Чорнове фрезерування застосовують для попередньої обробки заготовок. Чистове фрезерування застосовують для кінцевої обробки або перед оздоблювальною роботою. Тонке фрезерування застосовують для точної і оздоблювальної обробки. Його виконують, як правило, фрезами, які складаються із корпусу із закріпленими в ньому двома-трьома різцями. Різці такої фрези встановлені на різних відстанях від осі обертання фрези і від оброблюваної поверхні. Найближчий до осі обертання різець є чистовим, а решта - чорновими. Для тонкого декоративного фрезерування плоских поверхонь деталей із кольорових металів і сплавш (від Ra=0,160 до Ra-0,020 мкм) застосовують фрези, оснащені алмазними різцями. Фрези виготовляються із інструментальних сталей типу У12А, 9ХС, Р9, Р18, твердих сплавів ВК6, ВК6М, твердість яких досягає 61 ...65 HRC, Фрези виконують збірними або з одного матеріалу, якщо використовують інструментальні сталі.

Швидкість різання при фрезеруванні визначають за формулою:, де п- число обертів шпінделя.Нормування машинного часу при фрезеруванні визначається розрахунковим шляхом:Tm=(L/Sm)i,де L - довжина шляху інструмента в процесі фрезерування; і - число проходів; Sm - подача деталі в мм/'хв.Величина врізки для циліндричного фрезерування залежить від діаметра фрези і глибини фрезерування t : . Для торцевого симетричного фрезерування , де В - ширина фрезерування, мм. Приклад обладнання: Горизонтально-фрезерний верстат 6К81Г. Точність і чистота поверхні при фрезеруванні:Чорнове – точність H14-чистота поверхні по Ra 25 ;Чистове – точність H12 – H11- чистота поверхні по Ra 6,3 – 3,2.