Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры - История.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
833.54 Кб
Скачать

42. Іі св. В.: причини виникнення, характер

Причини ІІ св. в.: 1. Загострення суперечностей між двома коаліціями великих держав: Нім., Яп., Іт. - Англ., Фр., США + від 1941 СРСР, які прагнули до нового переділу світу, перерозподілу колоній джерел сировини і ринків збуту. 2. Утвердження фаш. Тоталітарних режимів у ряді країн, що повели наступ на традиційні дем. завоювання досягнуті людством, здійснювали політику воєнного расизму, попрання людських прав і свобод. 3. Недосконала Версальско–Вашингтонська система міжнародних відносин, яка провокувала нову світ. Війну несправедливістю договорів Паризької конференції 1919-20 рр. 4. Політика вседозволеності стосовно агресорів, яку проводила Англ. І Фр. А також підтримка агресора з боку СРСР(Пакт Молотова-Ріббентропа)

Характер війни: 1. збоку жертв фаш. Агресії, а також Англ. І США, СРСР з 41р. війна носила справедливий хар-р. 2. збоку Нім., Яп., Іт., і СРСР З 23 серпня 1939р. по 22 червня 1941- не справедливий загарбницький характер. 11 квітня 1939р. Гітлер затвердив «білий план» нападу на Польщу і її повної окупації. 31 серпня 1939р. група есесівців захопили радіостанцію у Нім. І звинуватили польських прикордонників – це стало формальним приводом до початку війни. 1 вересня 1939р. почалася світова війна .28 вер. 39р. між СРСР і Нім. Було укладено договір про дружбу і співробітництво, а також секретний протокол до пакту Молотова-Ріббентропа про розподіл сфер впливу на сході Європи: Естонія, Австрія, Литва, Бессарабія півн. Буковина перед СРСР Нім. Отримувала всю тер-ію Польщі.

Цілі Нім. У війни проти СРСР:

1. Захопити тер-ії.

2. повалити соціалістичний сусп.-пол. устрій.

3. розчленувати СРСР на 4 рейкомісаріати ,Москву, Ленінград, Київщина .

4. раптове нанесення ударів, розбити сили ЧА. Для боротьби з Нім. Була створена антигітлерівська коаліція, було прикладено всі сили держав для допомоги СРСР. К началу 1945г. фашистский блок окончательно распался. Союзные армии Вышли к границам Германии и готовились к решающему наступлению, Экономика Германии, лишенная ресурсов оккупированных стран, больше не, справлялась с потребностями войны. Теперь гитлеровцы надеялись главным образом на раскол антифашистской коалиции и сепаратный мир с Англией и США. Их замысел сводился к тому» чтобы упорной обороной задержать советские войска, выиграть время и найти путь к соглашению с Англией и США. В январе 1945г. (советские войска возобновили наступление, 17 января освободили Варшаву, а затем и всю Польшу; Вскоре они вступили на терри¬торию Германии к к началу февраля 1945г. вышли на реку Одер, в 60-70 км от Берлина.

В полночь 8 мая в предместье Берлина Карлсхоре, занятом советскими войсками, представители германского верховного командования во главе с Кейтелем подписали акт о безоговорочной капитуляции вооруженных сил фашистской Германии; безоговорочная капитуляция была принята по поручению советского правительства Маршалом Сов. Союза Г К Жуковым совместно с представителями США, Великобритании, Франции.

43. Зовнішньополітична діяльність срср

Рад. уряд 23 серп. 1939 р. підписав з Нім. пакт про ненапад терміном на 10 років. Підписання пакту дало змогу Рад. союзу запобігти війни на 2 фронти, створення єдиного антирадянського фронту, відстрочило на деякий час розв’язання гітлерівської агресії проти СРСР. Секретний протокол до пакту передбачав розмежування сфер впливу сторін к Східній Європі. Що ж до 2 договору між Рад. Союзом і Нім. про дружбу і кордон, був великою помилкою керівництва СРСР. Ніякої дружби до нім. фашизму ніхто не відчував , а договір передбачав дружні стосунки , офіційно і юридично закріпляв поділ територію Польщі між Нім. та СРСР. За умовами пакта Молотова-Ріббентропа Литва, Латвія, Естонія, Бессарабія, Північна Буковина входили до Рад. Союзу. Трагічною стороною передвоєнних років стала рад.-фінська війна. Рад. Союз звернувся до керівництва Фінляндії з пропозицією розпочати переговори про взаємодопомогу. Однак фінський уряд її відхилив. Рад.–фінські відносини різко загострились . Фінському послу була вручена нота про розрив дипломатичних відносин, а 30 листопада Червона армія перейшли кордон Фінляндії, ф. пішла на переговори. 12 бер. 1940 р підписано мирний договір. Рада Ліги Націй звинуватила СРСР у нападі на Фінляндію і 14 грудня 1939 р. виключила СРСР з Ліги Націй.