Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры - История.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
833.54 Кб
Скачать

52. Підсумки та уроки Другої світової війни

Друга світова війна — це найбільший конф- лікт в історії людства. У ній взяла участь 61 держава світу, на території яких проживало 80% населення землі. Воєнні дії велися на всіх океанах, в Європі, Азії, Африці та Океанії. До армій країн, що воювали, було призвано 110 млн. чоловік.

СРСР відіграв вирішальну роль у розгромі нацистської Німеччини та її союзників. На радя- нсько-німецькому фронті було знищено основні воєнні сили держав-агресорів — 607 дивізій, 62 тис. літаків, біля 56 тис. танків і штурмових гар- мат, а також 180 тис. одиниць артилерійської техніки.

Радянський Союз зробив також значний внесок в розгром мілітаристської Японії, розби- вши добре оснащену і підготовлену Квантунсь- ку армію.

Кількість загиблих під час Другої світової війни, з урахуванням постійно уточнюваних да- них про втрати СРСР, становить 65-67 млн. чо- овік, проте ніхто точно не знає, скільки людей загинуло в результаті війни, цифра досить при- близна. Людські втрати у Другій світовій війні були в шість разів, а матеріальні збитки у 12 ра- зів більші, ніж у Першій світовій війні. Друга сві- това війна стала підсумком цілеспрямованої ді- яльності невеликої групи держав-агресорів, яку світове товариство виявилося не в змозі зупи- нити. Що несли народам світу ці країни та їхні керівники? Ліквідацію свободи і демократії, ра- сове і національне гноблення, затвердження права сильного в міжнародних відносинах. Яким би далеким від досконалості не був світ у 20-30-х роках, їхня перемога означала б крок назад у світовій історії, вона відкрила б шлях соціальній, політичній і культурній деградації людства. А тому всі ті, хто вів боротьбу з ними, вели боротьбу справедливу і праведну, незале- жно від того, якими були мотиви цієї боротьби для кожного з учасників.

53. Світ після Другої світової війни: геополітичні, соціально-політичні зміни.

Під час Другої світової війни СРСР, Велика Британія, Франція, СІЛА та інші держави акти -вно співробітничали в рамках антигітлерівської коаліції, незважаючи на політичні та ідеологічні розбіжності. В 1945-1948 рр. коаліція фактично розпалася, а вчорашні союзники розпочали не- примиренну боротьбу за вплив у повоєнному світі. Між СРСР зі західними країнами розпоча- лася "холодна війна". Розвиток міжнародних стосунків у роки "холодної війни" визначався головним чином гострим суперництвом наддер- жав — США та СРСР. їхнє суперництво мало військово-політичний характер, але при цьому як одна, так й інша сторона намагалися уникнути розгорнутого військового конфлікту, не будучи впевненими у позитивному результаті. Обидві наддержави намагалися збільшити сфери впливу за рахунок інших країн.

Визволяючи країни Східної, Центральної та Південно-Східної Європи від нацистської окупа- ції, Радянський Союз запроваджував тут "радя- нську модель" суспільного устрою.

Внаслідок цих дій у Чехословаччині, Поль- щі, Румунії, Угорщині, Болгарії, Югославії, Ал- банії, в радянській окупаційній зоні Німеччини було запроваджено тоталітарні комуністичні режими.

СРСР, беручи участь у війні з Японією, на -магався збільшити свій вплив на Далекому Сході, особливо в Китаї, Північній Кореї, а згодом у В'єтнамі, Лаосі, Камбоджі.

Сполучені Штати, в свою чергу, вважаючи себе форпостом західного світу, оплотом демо- кратії та права, почали об'єднувати навколо себе країни Західної Європи та інших регіонів. Так, 1948 р. було створено —Організацію Аме- риканських Держав, військово-політичний со- юз, який об'єднав країни Латинської Америки і США. В квітні 1949 р. створюється НАТО у складі 12 західних держав. У відповідь на це Радянський Союз у травні 1955 р. об'єднує країни Східної Європи у військово-політичний блок — Варшавський Договір.

Протистояння між США та СРСР і тими кра-їнами, що стояли за ними, тривало майже чо- тири десятиліття, що негативно відбивалося на вирішенні всіх міжнародних проблем.