Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры - История.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
833.54 Кб
Скачать

19. Громадянська війна в Україні.

В Україні йшло перегрупування політи- чних сил. Створилися певні реальні умови для державі творення Радянської України. Активізували свою діяльність «боротьбисти».

Михайло Грушевський в часи існував- ня Директорії дещо відійшов від безпосере- дньої участі в її провідних інституціях,але зали- шався активним політичним діячем, провідником укр. революції. Його партія укр. есерів на початку 1920р. провела в Празі конференцію і на порядок денний поставила питання створення в Україні диктатури трудового народу в формі селянсько-робітничих рад. А вже влітку цього ж року М.Грушевський за доруче- нням і від імені керівництва УПСР пише листа до ЦК КП(б)У, який був адресований Володимиру Затонському.

Усвідомивши характер революційної бороть- би з капіталістичним ладом, стверджує цей документ, найкращі представники донедавна ворогуючих соціалістичних течій приймають принципи III Інтернаціоналу, вважають своїм обов'язком підтримати радянську владу, не відмовляючись, однак, від критики її помилок. Відкидаючи боротьбу з Радянською Росією, УПСР проголошує свою партію готовою взаємодіяти з КП(б)У як союзник в одних питаннях, як конструктивна опозиція — в деяких інших.

В.Винниченко в той же час від імені укр. ко- муністів спеціально шукав шляхів примирення з більшовицькою владою в Україні. На жаль, переговори не увінчались успіхом.

Отже, союзу укр. соціалістів не судилось скластися, коаліції радянських партій не від- булося. Причина криється у відсутності єдно- сті між укр. соціалістами з питань змісту і ха- рактеру укр. демократичної революції. Це — найголовніше.

Успішний наступ радянських військ змусив Польщу укласти перемир'я з Москвою.Перего- вори відбувались у Мінську без участі предс-тавників Директорії. Річ у тім, що уряд Дире- кторії хотів взяти участь в переговорах від імені УНР. Проте в ролі учасника переговорів Москва визнавала тільки Укр. Радянську Республіку, з чим змушена була погодитись і Польща. Тому місія делегації від Директорії на чолі з С.Шелухіним зазнала невдачі.

Після розгрому військ Врангеля в Криму укр. армію було відкинуто за Збруч і інтерновано в Польщі.Вона опинилась в дуже скрутному ста- новищі. Ускладнювались українсько-польські відносини в зв'язку з агресивністю щодо По- льщі Української галицької армії (УГА).

18 березня 1921р. у Ризі був підписаний мирний договір між Радянською Росією і Поль- щею. Польща офіційно визнала Українську Соціалістичну Радянську Республіку, був встановлений міждержавний кордон. Значна частина укр. земель, зокрема Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь, Західне Полісся, відійшла до Польщі. Основна територія України залишилась радянською, з столицею в Харкові.

Ризьким договором було обумовлено також заборону перебування на території Польщі антирадянських військ і організацій. Таким чином,як Директорія та її уряд,так і інші укр. ор- ганізації та військові угруповання втратили право легально існувати на території Польщі і фактично перейшли на нелегальний статус, що обмежувало, а часом і унеможливлювало їхню діяльність.