Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры - История.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
833.54 Кб
Скачать

74.Глобальні проблеми сучасного світу, шляхи їх подолання.

Глобалізація соціальних, культурних, економічних та політичних процесів у сучасному світі поряд з позитивними сторонами породила ряд серйозний проблем, які одержали назву глобальних проблем сучасності — екологічних, демографічних, військово-політичних, етнічних та інших. Всі ці проблеми дуже важливі для сьогодення й майбутнього людства. Сутність екологічної проблеми, наприклад, полягає в протиріччі, яке чітко виявилося і поглиблюється, між продуктивною діяльністю людства і стабільністю природного середовища його проживання. Штучне середовище поступово й неминуче насувається на природне й поглинає його. Забруднення навколишнього середовища досягло безпрецедентних масштабів і становить загозу існуванню людини. У рік на кожного жителя Землі припадає більше 20 т промислових та інших відходів. Підвищення концентрації вуглекислоти в атмосфері загрожує її розігрівом і зміною клімату, руйнування озонового прошарку в атмосфері посилює вплив ультрафіолетового випромінювання. Велика частина населення світу використовує забруднені джерела питної води.

Демографічна проблема полягає в тому, що в більшості країн Сходу зберігаються дуже ви- сокі темпи народжуваності при зниженні темпів смертності Якщо в Європі досягнуто рівноваги між кількістю померлих і народжуваних, то у країнах, що розвиваються, відбувається демографічний вибух. Дві третини населення припадає на Азію, Африку і Латинську Америку. У деяких країнах щільність населення становить сотні чоловік на квадратний кілометр. Майже половина людства проживає у містах. В цих регіонах видобувається половина сировинних і паливних ресурсів планети, але самі країни цих континентів споживають лише 1/8 частину своїх багатств.

Загроза війни із застосуванням зброї масо -вого знищення. що ймовірно призведе до лік- відації людської цивілізації, становить сутність військово-політичної проблеми. Крім того, іс- нує загроза неконтрольованого розповзання ядерної зброї по всьому світові, використання її різними маніяками в своїх корисливих цілях, переростання локальних збройних конфліктів у світову війну.

Соціально-економічні проблеми людства пов’язаний з існуванням на землі багатих і бідних країн. Основна маса "однодоларових" країн знаходиться в Азії, Африці та Латинській Америці. Хоча останнім часом деякі країни Центральної та Східної Європи, в тому числі й Україна, теж опинилися в цій зоні.

Існує також глобальна проблема збереже- ння енергоресурсів, оскільки запаси нафти, газу, руди дуже швидко вичерпуються. Людству необхідно шукати альтернативні джерела енергії.

Існують також проблеми невиліковних хво- роб, в першу чергу Сніду та інших.

Для вирішення глобальних проблем необхідні спільні зусилля людства — як міжнародних організацій, в першу чергу ООН та ЮНЕСКО, так і урядів окремих країн. На початку XXI ст. однією з найнебезпечніших серед усіх проблем стає тероризм глобального масштабу. 11 вересня 2001 р. Два пасажирські літаки, захоплені ісламськими терористами врізалися в будівлі — близнюки Міжнародного торгового ценру в Нью-Йорку. Обидві вежі— будівлі заввишки 410м — були зруйновані. Трохи пізніше один літак упав на західне крило будівлі Пентагонну у Вашингтоні. Біля приміщення Конресу США вибухнув начинений вибухівкою автомобіль. Приблизно у цей же час упав літак у Пітсбурзі, штат Пенсільванія.

Ця атака була не тільки проти США, але й проти світової ринкової економіки, проти усієї західної цивілізації як такої. Похитнувся курс долара, що негативно відбилося на економіці багатьох країн, різко зросла, а пізніше значно знизилася ціна на нафту.Однак не варто вважати, що вододіл у цьому конфлікті проходить між Північчю та Півднем, європейською та азіатською цивілізаціями. Адже поруч із близькосхідними терористичними організаціями, такими, як «Аль-Каїда», палестинськими «Ісламський джихад» та «Хамас», підримуваною Іраном «Хезбалла» терористичні організації існують в Європі — Ірланська революційна армія, баск- ських сепаратистів в Іспанії — ЕТА; у Латинькій Америці, зокрема в Колумбії, в Індії тощо. В опу- блікованому 5 жовтня 2001 р. Державним депар- таментом США списку іноземних терористичних організацій нараховується 28 угрупувань. Одна з них — Ісламський рух Узбекистану — базується в СНД.