Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Життєвий досвід:

Запитати дітей про подорож (їх відповіді).

Сьогодні буде розповідь про Аню, яка разом зі своїми батьками поїхала у Київ до знайомих. Аня охоче роздивлялася місто, була в багатьох цікавих місцях: у зоопарку, в музеї, гарних костьолах і церквах. Повернувшись додому, однокласники та однокласниці попросили її, щоб вона розповіла про те, що бачила в Києві. Аня розповіла їм, що бачила у зоопарку дуже багато тварин, більшість таких, яких немає в Україні. Бачила високі будинки, потяги, дуже широку річку і довгий міст, що була в прекрасних костьолах та церквах.

Однокласники уважно слухали розповідь Ані про Київ і хоча вони ще ніколи там не були, вже мали про нього певне уявлення.

Подібна ситуація з нами. Нас ще не було на світі, коли жив Господь Ісус. Але і ми можемо пізнати Ісуса та Його вчення, повірити в Нього і любити Його, бо були ж люди, котрі з Ним жили, дивилися на Нього і слухали Його науку та передали це нам.

  1. Запис теми:

ПЕРЕКАЗУВАННЯ БОЖОГО ОБ’ЯВЛЕННЯ

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Господь Ісус посилає учнів проголошувати Євангеліє.

На останній катехезі ми дізналися, що Господь Ісус найкраще об’явив нам Бога. У своїх зошитах ви записали слова: „Хто бачить Ісуса, бачить і Бога Отця”. Ісус, ходячи по землі, навчав людей про Бога, проявляв до них любов, навчав, як треба жити, щоб осягнути вічне щастя. Ісус прагнув, щоб усі люди на цілій землі пізнали Бога й Того, кого послав Бог - Ісуса Христа і Його вчення. Тому після воскресіння Він наказав своїм апостолам: „Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи” (Мт 28, 19), та „навчаючи їх берегти все, що Я вам заповідав” (Мт 28, 20).

Апостоли, котрі були безпосередніми свідками вчення, життя і вчинків Господа Ісуса, люблячи Ісуса, виконали Його наказ. Пішли на цілий світ і проголошували Добру Новину про Ісуса Христа, навчали - переказували Євангеліє двома способами: усно й письмово, а також давали свідоцтво своїм життям, згідним з наукою, яку проголошували, часто віддаючи життя за Того, у кого повірили.

б) Усна розповідь.

Апостоли проголошували Євангеліє в Єрусалимі, а також у різних містах і селах світу. Навчали в синагогах, та в інших публічних місцях. Закликали до навернення – щоб люди відійшли від зла й божків, закликали до віри в Ісуса Христа - Божого Сина, про якого розповідали, чинили при цьому багато знаків і чудес, роблячи, таким чином, вірогідним своє навчання.

Апостоли вибирали серед учнів також своїх послідовників, котрі, пізнавши та увірувавши у Христа, далі могли передавати віру в Христа іншим, тобто людям, що ще про Нього не чули. Апостоли засновували християнські спільноти, утверджували братів у вірі, залишали їм пастирів (учнів, на котрих покладали руки), й самі йшли далі, до інших міст і сіл, щоб Євангеліє розповсюдилося в усі кінці світу.

в) Письмове навчання.

Усне передавання Доброї Новини закріплене на письмі, бо була така потреба (щоб скрізь дійшло одне, не змінене, не перекручене Євангеліє).

Євангеліє Ісуса записали Апостоли - безпосередні свідки: св. Матей і св. Йоан, а також учні апостолів: св. Лука і св. Марко. Так виникла книга, що розповідає про діяльність перших провісників Доброї Новини - Апостольські Діяння, які також показують життя перших християн. Апостоли, мандруючи і проголошуючи Євангеліє, закладаючи перші християнські спільноти, хоча йшли далі, дбали про тих, котрі прийняли Христа. І хоча вони не завжди могли до них знову дістатися, щоб утверджувати їх у вірі - писали до них листи, названі сьогодні Апостольськими Посланнями (14 Послань св. Апостола Павла і 7 Послань інших Апостолів).

г) Традиція - передання Божого Об’явлення аж до останніх часів.

Господь Ісус хотів, щоб Добра Новина про спасіння дійшла до всіх людей, усіх часів. Однак настав час, коли апостоли відійшли з цього світу, а Євангеліє, проголошене ними, розходилася далі. Це чинили їхні послідовники, люди, котрим Апостоли передали віру й владу проголошення Доброї Новини - Єпископи і священики.

Євангеліє Ісуса Христа, яке проголошували і яке було записане, а також Апостольські Послання збереглися до наших часів. Вони були включені у Книги Святого Письма - як Новий Завіт.

Кожний з нас може і зараз почути Слова нашого Господа Ісуса Христа - Його науку й спасенні вчинки, щоб повірити та жити Євангелієм.

Коли до нас доходить Боже Слово, передане колись апостолами? (У кожній св. Месі). Хто з вас знає, як називається та частина св. Меси, під час якої чуємо послання апостолів? (Літургія Слова).

Коли ще ми можемо пізнати те, що Бог нам об’явив про Себе? (коли беремо в руки Святе Письмо і читаємо, чи коли хтось нам читає).

Коли ще Бог промовляє до нас? (Під час катехези, коли уважно слухаємо, що каже нам катехет).

Господь Ісус хоче, щоб усе те, що апостоли отримали з уст Христа, з Його поведінки і вчинків, або з того, що навчилися від Святого Духа - було збережене і проголошене людям аж до кінця часів.

(Пропонуються запитання-відповіді у виді дидактичної гри.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]