Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Життєвий досвід:

Під час другої світової війни в концтаборі, в Осв’єнцімі, в Польщі, гітлерівці знищили багато людей. Певного дня одному в’язневі вдалося утікти. В замін за одного в’язня німці визначили 10 інших - визначили для них вирок голодна смерть закритому бункері. Серед приречених був також один чоловік на прізвище Гайовнічек, який плакав і говорив: „Бідна моя дружина і діти, я їх вже ніколи не побачу”. Раптом з шеренги в’язнів вийшов О. Максиміліан Колбе і запропонував помінятися місцями. Гестаповець почав задавати йому запитання: хто він, чого хоче? О. Максиміліан відповів: „Я католицький священик і хочу померти за цього чоловіка - батька родини”. Німець погодився. Пан Гайовнічек повернувся в шеренгу, а О. Максиміліана разом з іншими приреченими в’язнями відправили до бункеру. Всі загинули від голоду (О. Максиміліана добили уколом з отрутою). Багато днів його підтримувала тільки молитва.

Звістка про жертву О. Максиміліана розійшлася швидко. Папа Павло VI оголосив його блаженним, сказав, що він не помер, а віддав життя. Папа Йоан Павло ІІ в 1982 році оголосив Отця Максиміліана святим, тому що „ніхто немає більшої любові за ту, якщо віддає своє життя за інших”.

Сьогодні будемо говорити про Того, хто віддав своє життя, щоб врятувати всіх людей від пекла і диявола. Помер і пожертвувався за всіх нас. Це саме Ісус Христос - наш Спаситель.

4. Запис теми:

СИН БОЖИЙ ПОМЕР НА ХРЕСТІ ДЛЯ НАШОГО СПАСІННЯ

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Страждав при Понтії Пілаті.

Як сталося, що Ісус Христос - Син Бога Живого - Той, хто все Своє життя робив лише добро, був приречений на страшну смерть?

Коли Ісус Христос прийшов на світ, країна, в якій Він народився, Палестина, була під римською окупацією. В той час при владі був і керував країною Понтій Пілат. До нього привели осудженого фарисеями Ісуса. Христос визнав, що Він Син Божий і Месія. Однак Йому не повірили - вирішили, що Він має померти, тому що вважає себе Богом. Пілат - несправедливий суддя - хвилюючись за свою владу, приговорив невинного Ісуса на страшну смерть на хресті.

б) Розп’яття.

Ісус Христос багато разів говорив своїм учням про те, що від Нього відречуться люди, що з Нього будуть насміхатися, понижати Його, а потім розіпнуть; говорив також, що на третій день Він воскресне. Ісус Христос добровільно віддався на Страждання і хресну Смерть, бо полюбив нас „до кінця”. Він заповідав також, що один з Його учнів Його зрадить, св. Петро відречеться від Нього, а всі інші залишать Його - і так сталося. Після Тайної Вечері, яку Він спожив разом з учнями, Ісус разом з ними йде на Оливну гору і там молиться, „а Його піт був, як густі краплини крові„. Там Його впіймали і привели до Анни, Каяфи, а потім до Пілата. Пілат видав вирок смерті на Ісуса, а перед смертю наказав Його бичувати. Римські солдати, щоб посміятися з Ісуса сплели вінок з тернини і одягнули Йому на голову. Ісус сам ніс хрест на гору Голгофу. Хрест був дуже важкий, а Ісус сильно побитий – тому Він три рази падав під хрестом.

в) Помер і був похований.

Коли Ісуса привели на Голгофу, тоді здерли одіж і там розіп’яли - прибили цвяхами Його руки і ноги до хреста. Ісус три години помирав в страшних муках на хресті, помирав за гріхи цілого світу. Ісус „полюбив мене і віддав самого себе за мене” - говорить св. Павло. Ісус помер також і за мене, за кожного з нас.

Разом з Ісусом на Голгофі була Його Матір - Марія, а також Його улюблений учень св. Йоан, якому Ісус віддав свою Матір, а Йоана і нас віддав Марії - „Ось Матір твоя” (Ів 19, 27). Ісус, прибитий до хреста, молився за людей, які Його розіп’яли, говорив до Бога: „Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять” (Лк 23, 34). Хрест - це знак найбільшої любові Бога до людини, це знак нашого спасіння, адже на ньому помер Ісус, щоб ми мали життя. Після смерті Ісуса один солдат проколов Йому списом бік – до самого серця.

Йосиф з Ариматеї і Нікодем попросили в Пілата тіло Ісуса. Зняли Пресвяте Тіло з хреста, обмили Його, загорнули в біле полотно і положили в гріб. Це була печера, вирита в скалі. Гріб закрили великим каменем, запечатали і поставили сторожу.

г) Зійшов у пекло, тобто в шеол.

Ісус після своєї смерті перебував в країні мертвих (там, де душі мертвих були позбавлені можливості бачити Бога). Ісус, зійшовши в пекло, прийшов до них як Спаситель і визволив душі справедливих людей, які чекали визволення. Це були справедливі і вірні Богові люди. Ісус провів їх до неба - до Бога, до вічного щастя, де і ми колись маємо бути.

Ісус Христос своєю смертю переміг диявола, визволив людей з його неволі, відкрив їм небо і дав вічне життя. Ісус третього дня, своєю міццю Воскрес, щоб більше ніколи не померти.

6. Закріплення змісту розповіді за допомогою запитань:

1. Хто видав вирок смерті на Ісуса Христа? - Вирок смерті на Ісуса видав Понтій Пілат.

2. Хто хотів смерті Ісуса? - Смерті Ісуса хотіли фарисеї.

3. За кого Ісус помер на хресті? - Ісус помер на хресті за всіх людей.

4. Куди відправився Ісус після своєї смерті? - Після своєї смерті Ісус відправився до країни мертвих – Шеолу.

7. Молитва, що виникла з розповіді:

а) Приготування до молитви:

Станемо всі перед Хрестом, на якому з любові до нас і всіх людей помер Ісус Христос, подякуємо Йому за все, що витерпів для нас, помолимося словами.

б) Хід молитви:

„Котрий за нас терпів рани, Ісусе Христе, змилуйся над нами” (3р.)

Пісні:

„Голгофа”, або „Чи ти був на Голгофі„

8. Формування поведінки:

Заохотити дітей роздумувати над Хресною Дорогою, щоб в них зростала любов до Ісуса Христа - нашого Спасителя.

9. Заклик до євангелізації:

Звернути дітям увагу на те, як вони роблять знак Хреста. Пояснити їм, що знак Хреста потрібно робити гарно, чітко і побожно, адже роблячи цей знак, визнаємо - що віримо в Ісуса Христа Розп’ятого і Воскреслого.

10. Запис у зошит:

Ісус Христос помер для нашого спасіння, переміг смерть і диявола.

11. Домашнє завдання:

Намалюю великий хрест, на ньому розп’ятого Ісуса і підпишу: „ ІСУСЕ, Я ЛЮБЛЮ ТЕБЕ”.

12. Перевірка присутніх.

13. Молитва на закінчення катехези або відвідання Пресвятих Дарів:

Подякуємо за любов Ісуса Христа до нас, за те, що віддав за нас своє життя, щоб ми могли жити разом з Ним навіки в небі. Подякуємо також Марії - Матері Божій - за те, що разом з Ісусом спів терпіла за нас:

„Отче наш...”, „Радуйся Маріє...”

або п’ята скорбна таємниця Святого Розарія - Смерть Ісуса на хресті.

Можна використати пісню: “Чи ти був на Голгофі…”

Б. Методичні зауваження:

1. Дидактична мета:

Приблизити дітям Страждання і смерть Ісуса Христа.

2. Виховна мета:

Виховати в дітей любов до Ісуса і вдячність за те, що для нас терпів.

3. Катехетичні посібники:

Хрест, свічки, квіти, ілюстрації або слайди, що показують Страждання Ісуса.

4. Застосовані методи:

Оповідання, виклад, спів, образовий, опис.

5. Джерело:

ККЦ 595-605, 619-635

6. Автори:

1 редакція: Віктор Шклярчук

2 редакція: Паула Цібора

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]