Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

16. Син божий став людиною

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва:

Просімо Бога, щоб поблагословив цю нашу зустріч: “Отче наш…”

2. Повторення попередньої катехези:

а) Пригадування змісту запису в зошиті.

б) Повторення змісту розповіді за допомогою запитань:

1. Що означає ім’я „Ісус”? – Ісус означає - „Бог спасає„.

2. Що означає слово „Христос”? – Слово “Христос” означає Месія, Помазанець.

3. Ким є Ісус Христос? - Ісус - це Син Бога Живого.

4. Чому Ісуса Христа називаємо Господом і Богом? - Ісуса Христа називаємо Господом і Богом, тому що Він має владу над цілим світом.

в) Перевірка домашнього завдання.

3. Життєвий досвід:

Жив колись могутній король. Мав він одного, улюбленого сина і був дуже щасливий. Він мав усе, не потребував нічого. Але цей король відрізнявся від інших королів своєю справедливістю, добротою, милосердям і чуйністю. Завжди помічав того, хто потребує допомоги, кому сумно. Умів пробачити.

Король мав багато слуг. Одного разу один з них важко захворів, йому була необхідна постійна опіка. Він одужав би лише тоді, коли хтось постійно доглядав би його. Король засумував: „Кого мені відправити? Хто зуміє дати для слуги любов, хто буде піклуватися про нього, хто захоче служити, посвятитися?”. Син побачив смуток батька. Коли дізнався, про що йдеться, сказав: - “Батьку, якщо хочеш, то піду я”. Король зрадів і відправив сина тому, що знав, що ніхто крім його сина не зуміє краще доглянути хворого.

Пройшло декілька місяців. Син короля і далі доглядав слугу. Жив в його домі і ділив з ним усе. І в день і в ночі сидів біля ліжка хворого, годував його, потішав. Слуга одужав. Син повернувся до батька.

Потім з’явився здоровий слуга, щоб подякувати королю. Він звернувся до нього словами:

- О мій Господарю, як віддячити тобі за твою доброту?

- Мені не потрібна нагорода. Я відправив свого сина, бо люблю тебе. Головне, щоб ти був чесний і служив мені вірно. Не віддаляйся від мене - пам’ятай, що я завжди можу тобі допомогти.

- Кого нагадує нам цей добрий король? (Бога).

- А син, який прийшов служити? (Ісуса).

- А приклад хворого слуги? (Людину).

Після первородного гріха Отець послав свого Єдинородного Сина, щоб визволив нас від гріха, тобто іншими словами - оздоровив „хвору людину”. Перші люди згрішили. Наслідок їхнього гріха - це схильність кожної людини до зла. Тому гріх можемо назвати хворобою душі.

Сьогодні будемо роздумувати над тим, як Син Божий прийшов на світ, щоб оздоровити всіх людей.

  1. Запис теми:

СИН БОЖИЙ СТАВ ЛЮДИНОЮ

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Ісус, Син Божий приходить на землю.

Вже знаємо, що Ісус Христос - це правдивий Бог - улюблений Син Отця, рівний Отцеві, який постійно перебуває в Його славі. Чому ж Він стає Людиною і приходить на світ? „Він задля нас людей і нашого ради спасіння зійшов із небес...”. Слово - тобто Бог - стає Тілом - тобто Людиною, щоб спасти і поєднати людей з Богом. Наш Бог сам возлюбив нас і послав Свого Сина, як перепрошуючу жертву за наші гріхи - зіслав Сина, як Спасителя світу. Через первородний гріх людська природа була зранена. Була наче мертва і потребувала оздоровлення, лікування. Люди очікували Спасителя. Бог змилувався над грішниками і послав Свого Єдинородного Сина, щоб ми мали життя завдяки Йому (пор.1Йн 4,9). „Бог бо так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним” (Йн 3, 16). Ісус Христос, Син Божий прийшов у світ для нашого спасіння, щоб спасти нас від гріха. Він став для нас також взірцем святості, показав нам, як ми повинні жити, щоб осягнути вічне життя, як стати його учнями. Ісус прийшов на світ - став людиною, щоб ми могли стати Дітьми Божими.

б) „Слово стало Тілом”.

Ісус Христос, возлюблений Син Божий, не перестаючи бути Богом, став людиною, прийняв людську природу (натуру), став подібний до нас в усьому, крім гріха. Ісус Христос - це правдивий Бог і правдива Людина. Ісус - це Син Живого Бога. Він - Бог істинний від Бога істинного.

Кожна людина народжується, продовжуючи процес Божого створіння. Ісус родженний від Діви Марії, але Він не сотворенний тому, що Він Бог ( існував завжди, має Божественну природу і від хвилини Втілення - Благовіщення - також і людську) - взяв Тіло з Марії Діви. Ісус - це одна Особа. яка має дві натури - Божу і Людську. Наш Господь, Ісус Христос, який прийняв Тіло щоб померти на хресті для нашого спасіння, є правдивим Богом, Господом слави, Другою Особою Святої Трійці. Син Божий людськими руками працював, думав людським розумом, діяв людською волею, любив людським серцем - істинно став одним із нас.

в) Марія - Матір Спасителя.

Бог дає Спасителя після згоди Марії. Послухайте слова Євангелії: Лк 1, 26-38.

Господь Бог послав Ангела Гавриїла до вибраної жінки з Назарету, яка називалася Марія. Господь Бог хотів вільної співпраці створіння. Через Ангела Гавриїла повідомив Марії свою волю, що прагне, щоб Вона стала Матір’ю обіцяного людям Спасителя, а також що „зачне і породить Сина...”, Божого Сина. Господь Бог чекав згоди Марії, яка відповіла: „Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” (Лк 1, 37-38). Погоджуючись на Боже Слово, повіривши словам Ангела, Марія стала Матір’ю Ісуса. Завдяки тому, що Марія була послушною Богу, Вона стала причиною нашого спасіння. Марія є Божою Матір’ю тому, що Її Син - Ісус Христос - Син Божий.

Пропонується інсценізація фрагменту з Біблії “Благовіщення”.

6. Закріплення змісту розповіді за допомогою запитань:

1. Хто нам дав Спасителя Ісуса Христа? - Спасителя Ісуса Христа дав Господь Бог.

2. Чому Ісус Христос прийшов на світ? - Ісус Христос прийшов на світ щоб спасти людей від гріха.

3. Ким став Син Божий, коли прийшов на світ? - Син Божий, коли прийшов на світ, став людиною.

4. Кого вибрав Бог Матір’ю Спасителя? – Бог вибрав Марію.

  1. Молитва, що виникла з розповіді:

а) Приготування до молитви:

В молитві „Ангел Господній” роздумуємо над таємницею Втілення Божого Сина і вітаємо Марію, Ту, завдяки якій „Слово” стало Тілом.

б) Хід молитви:

Молитва „Ангел Господній”.

8. Формування поведінки:

Ісус Христос правдивий Бог і наш найкращий Приятель і Брат, тому в кожній ситуації будемо пам’ятати про те, що Він завжди з нами, прийшов до нас і залишився з нами.

9. Заклик до євангелізації:

Так багато людей ще не чуло про велику любов Бога до них, ніколи не чули про те, що Бог так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав. Сьогодні ввечері помолюся за тих, хто ще не пізнав Бога Отця і Його Сина Ісуса Христа.

10. Запис у зошит:

Ісус Христос - це правдивий Бог і правдива Людина. Він прийшов на світ, щоб нас спасти.

11. Домашнє завдання:

Намалювати сцену Благовіщення.

12. Перевірка присутніх.

13. Молитва на закінчення катехези або відвідання Пресвятих Дарів:

Заспіваємо для Ісуса пісню, якою подякуємо Йому за Його любов до нас:

1. Ха - ха - ха алілуя, 2. ... Його світло до неба веде.

Хо - хо - хо осанна, 3. ... Таким любить, яким я є.

Любить сам Господь мене,

Його радість в душі сія.

Б. Методичні зауваження:

1. Дидактична мета:

Ознайомити дітей з правдою, що Ісус Христос це правдивий Бог і правдива Людина, а також, що Він прийшов на світ щоб нас спасти.

2. Виховна мета:

Формування в дітей постави віри в Христа, який з любові до нас, грішних людей, прийшов, щоб нас спасти.

3. Катехетичні посібники:

Святе Письмо, малюнки: Благовіщення, Різдво Христове, або фігурка Дитятка Ісус, картки з текстом пісень.

4. Застосовані методи:

Розповідь, розмова, читання Святого Письма, спів, інсценізація.

5. Джерело:

ККЦ 456-507

6. Автори:

  1. 1 редакція: Сємєнков Григорій

2 редакція: Паула Цібора

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]