Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Життєвий досвід:

Послухайте одну притчу. Певні люди мали постійно претензії до Бога за те, що в них малий урожай, що Бог дає мало сонця, а дощ іде не тоді, коли треба. Тоді Бог дав їм владу над дощем і сонцем. Тепер вже вони наказували, коли має світити сонце, а дощ буде лише тоді, коли їм треба. Збіжжя виросло гарне і велике, але коли почали збирати урожай, виявилося, що колоски були пусті - в них не було зерна. А знаєте, діти, чому? Тому що люди забули, що потрібний ще вітер. На полях не було вітру, колосся не запилилося і не дало плодів. Чи бачили ви як пшеничний лан колишиться на вітрі?

Але не про вітер будемо сьогодні говорити, але про Когось, хто так як вітер, хоч його не видно, але він дуже необхідний в нашому житті - це Святий Дух.

4. Запис теми:

  1. Ісус посилає святого духа

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Ким є Святий Дух?

Святий Дух, правдивий Бог, є Третьою Особою Пресвятої Трійці. Святий Дух спів істотний Отцю і Синові. Разом з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий.

Прославлений Ісус, коли вознісся на Небо, зіслав Святого Духа на землю людям. Дух Святий зійшов на Пресвяту Діву і Апостолів, що були зібрані на молитві в вечірнику. Ми також отримуємо Святого Духа під час Святого Хрещення.

(Пропонується дидактична гра “Символи”.)

б) Ім’я: Дух Святий.

Ім’я „Дух” означає подих, повітря, вітер. Святий Дух - це Подих Бога, Божий Дух. Третя Особа Святої Трійці - Дух Святий, окреслюється також іншими словами, напр. Потішитель, або Дух Правди, Божий Дух, Дух Слави і т. д.

в) Символи Святого Духа.

Існує багато символів - знаків, які означають Святого Духа, поговоримо лише про деякі з них:

„Голуб”. Коли Ісус вийшов з води, після хрещення в Йордані, на Нього зійшов, під виглядом голуба, і спочив на Ньому Святий Дух. (пор. Мт 3, 16). Святий Дух приходить в очищене серце людини під час Св. Хрещення і потім перебуває в ній. Ми „Храм Святого Духа”.

„Вогонь” - це перетворююча енергія, палаючий вогонь, змінює все, чого дотикає. Ісус говорить: „Вогонь прийшов я кинути на землю - і як я прагну, щоб він вже розгорівся!”.

Це саме під виглядом язиків „мов вогонь” Святий Дух зійшов на учнів в ранок П’ятидесятниці і наповнив їх собою (Дн 2, 3-4). Це Святий Дух перемінив серця Апостолів; з вражених, заляканих, нічого не розуміючих, боягузливих і наляканих - вчинив їх людьми відважними, міцними, готовими навіть на смерть за Христа.

г) Діяння Святого Духа.

Святий Дух, якого заповідали пророки, мав прийти, щоб відновити серця людей, записати в ньому новий закон - закон Любові. Святий Дух мав зібрати і поєднати розділені народи, перетворити створіння, щоб Господь Бог міг замешкати з своїм людом в мирі.

Пресвята Діва Марія - найпрекрасніше створіння Бога. Святий Дух своєю благодаттю приготував Марію до того, щоб вона була гідна стати Божою Матір’ю. „Радуйся Маріє, благодаті повна”, Марія була без первородного гріха – тобто Непорочна. „Велике бо вчинив мені Всемогутній” - співала Марія в прославляючому гимні. В Святому Дусі і через Святого Духа Марія зачала і породила Божого Сина.

Ісус Христос - ціле посланництво Ісуса Христа, всі Його діяння - це спільне посланництво Сина і Святого Духа. Святий Дух був нам посланий Ісусом. Прийшов і замешкав з нами на завжди, щоб навчити нас всього і привести нас до цілої правди.

Святий Дух діє в Церкві - Той Святий Дух, що зійшов на апостолів - постійно приходить до нас, щоб обдаровувати нас дарами. Першим і найголовнішим даром, який дає нам Христос через Святого Духа є дар любові. „Любов Бога влита в серця наші Святим Духом, що нам даний” (Рм 5, 5). Святий Дух дає нам міць, міць любити так, як „Він нас полюбив”. Ми отримали Його Міць, завдяки якій Божі діти можуть приносити плід Духа, яким є любов, радість, мир, довготерпіння, стриманість, доброта, вірність, лагідність, тихість (пор. Гал 5, 22-23).

Святий Дух - це наше життя. Якщо ми в Єдності з Святим Духом, то Він дає нам повернення до раю, відкриває нам брами неба і чинить нас вибраними дітьми Божими. Завдяки Йому можемо називати Бога нашим Отцем. Це Святий Дух будує, оживляє і освячує Церкву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]