Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2UA.DOC
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

3. Життєвий досвід:

Малий Сергійко нарешті навчився кататися на велосипеді. З такої радості міг їздити з ранку до вечора. Тож, одного разу їхав, нічого не помічаючи і зовсім не підозрюючи небезпеки... Аж раптом на доріжці грають малі дівчатка, а Сергійко уже набрав такої швидкості, що ніяк не міг загальмувати... Тоді цей сміливий хлопчина зовсім не розгубився, лише різко повернув у кущі. Виліз звідти весь подряпаний, а штанці і сорочка - подерті, хоч і велосипед уцілів, обличчя вкривали крапельки крові...

Для малого цей день залишився одним з найдивовижнішим, адже саме заради тих дівчаток, які спокійно собі гралися, він переборов у собі страх і повернув у кущі, через що дуже скалічився. Малий Сергійко був щасливий, знав бо, що малі дівчатка і кожна людина, цінніші за рани і велосипед, адже кожна людина має в собі образ Божий.

4. Запис теми:

  1. Людина створена богом

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Єдність душі і тіла у людині.

„ І створив Господь Бог людину з пороху земного і дихання життя вдихнув у ніздрі її, - і стала людина душею живою” ( Бут. 2,7)

Людина складається з тіла і душі, це означає що людина має видиме тіло і невидиму душу. Коли ми, буває, вдаримося, поранимося, чи скажімо попечемося тоді відчуваємо біль. І ми знаємо, що це болить тіло. Але ж як пояснити, що ми, люди: мислимо, боїмося, радіємо, переживаємо? З певністю можемо ствердити, що всі переліченні нами дії (функції) не тілесного походження. Отже, мусить бути нематеріальний елемент, або невидима душа. Саме завдяки тому, що маємо душу, можемо сказати: „Це я живу, думаю, мрію, сміюся...” і т. д. Людина - це душа сполучена з тілом. Як це можна уявити?

Можемо це порівняти до повітряної кульки, або краще - рукавички. Якщо її вдягнути на руку - вона може рухатись, працювати, або щось тримати. Але ми знаємо, що сама по собі рукавичка рухатись не може; просто її оживляє рука, що в ній знаходиться. Так само кулька, залишається власне кулькою лише доти, доки в ній буде повітря.

Отже душа, з’єднана з тілом разом творять одну людину. Душа - це єдине джерело життя в людині, тому тіло від якого віддалилася душа розпадається. Так само, коли не буде тіла, не буде і людини, залишиться сама душа.

б) “На образ Божий”.

То ж сказав Бог: „Сотворімо людину на наш образ і на нашу подобу...” (Бут. 1,26а)

Людина створена на образ Божий - це значить, що подібна до Бога. Подібна своєю розумною, вільною і безсмертною душею. Ми не бачимо душі - тому, що вона - дух. Очима душі побачити не можемо.

Як ми вже сказали - людська душа розумна. У цьому ми можемо переконатися, коли подивимося на тварину і людину. Наприклад: мавпи радо гріються біля вогню, який їм залишать люди, але коли вогонь догорить, жодна не здогадається щоб покласти на вогонь дерево, якого довкола - повно. Людина розумом мислить, удосконалюється, тому і розумна.

Душа людини - вільна, тому що людина може вільно вирішувати, чи має щось зробити, чи ні, робити те, чи інше. Людина перед вчинком думає. Якщо б вона не мала розуму і вільної волі - не думала.

Людська душа - безсмертна - це означає, що вона не зникне разом із тілом, але буде надалі існувати без тіла. Безсмертність душі можемо зрозуміти, коли прирівняємо тіло до скрипки, а душу до скрипаля. Коли порвуться струни, що станеться зі скрипалем? Умре? Ні, лише перестане грати. Смерть тіла не означає смерть душі, душа після смерті тіла живе далі.

Отже, так як Бог є невидимий, розумний, вільний і безсмертний, так і людська душа, як образ Божий - духовна, розумна, вільна і безсмертна. Але Бог набагато досконаліший від людини. Він ще нескінченно добрий і справедливий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]